Mennyire sikeres az amerikai hat csapás rendszer?

A minap hozta nyilvánosságra a Center for Copyright Information (CCI) az első jelentését a 2013. februárjában útjára indítottsix strikes” rendszer (hivatalosan: Copyright Alert System, CAS) tapasztalatairól. Az Egyesült Államok „fokozatos válasz” modellje a számok fényében elsőre elég közepes teljesítményt mutat, persze ennél jóval több rejlik a dokumentumban.

Forrás: Scribd
A CCI 2013. február óta mindösszesen 1.3 millió figyelmeztetést küldött ki összesen több mint 722 ezer internet-előfizető részére. A számok szerint ezek ezen „első körös” címzettek közül 214 ezer kapott második, ezek közül 165 ezer harmadik, közülük 94 ezer negyedik, ismét ezek közül 60 ezer ötödik, végül 37 ezer fő az utolsó, hatodik figyelmeztetést. (Statisztikailag ez azt jelenti, hogy az összes felhasználó 5 százaléka „ért a rendszer végére”, vagyis ennyien nem hagytak fel az ötödik figyelmeztetés ellenére sem a fájlcseréléssel.) 
Ugyancsak izgalmas adat, hogy mindössze 265 személy kezdeményezett felülvizsgálati eljárást az értesítéssel szemben az American Arbitration Association által működtetett vitarendezési eljárás keretében. (Jó tudni ugyanakkor, hogy ennek költségeihez az értesítést vitató előfizetőnek is hozzá kell járulnia, tehát bizonyos, hogy egyeseket ez rémisztett el az „önvédelemtől”. Elismerem ugyanakkor, hogy nagyon valószínű, a címzettek jelentős része valóban érintett volt a terhére rótt cselekményben.) A 265 eljárásból mindössze 47 járt sikerrel, s ezek is jelentős részben arra a védekezésre építve, miszerint az előfizető minden szükséges intézkedést megtett hálózatának biztonsága érdekében, azonban ezt a védelmet egy idegen személy mégis kijátszotta.
A CCI által felkért Ipsos közvélemény-kutatása szerint a megkérdezettek 62%-a beismerte, tisztában van vele, hogy a szerzői jogsértés nem megengedett. 60 százaléka a válaszadóknak ugyanakkor azt is beismerte, fogalma sincs, hogy az interneten elérhető tartalmak jogszerűek-e vagy jogellenesek. Ugyancsak érdekes, hogy az Ipsos adatai szerint egyre többen használnak legális szolgáltatásokat, főleg a zeneiparban. (Ebben semmi meglepő nincs.) Végül a válaszadók 57 százaléka úgy nyilatkozott, hogy a figyelmeztetések hatására leállna a jogsértésről, s mindössze kilenc százalék dobná a kukába az értesítést. miközben elismerem, hogy ezek érdekes adatok, én már csak olyan statisztikának hiszek, amelynek a metodikáját részletesen kifejtik. Ez nem olyan, semmi érdemlegeset nem tudni arról, miként kivitelezte az Ipsos a felmérést. (Persze bizonyára megfontoltak és alaposak voltak, ezt nem kétlem.) Másrészt azt is valószínűsíthetjük, hogy a válaszadók egy része akaratlanul is a remélt választ adta a kérdezőnek.
A jelentés egyébként röviden bemutatja a CAS történeti kialakulását, a legális tartalomszolgáltatás előretörését, illetve a CAS működését is ismerteti, ábrákkal fűszerezve.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük