EDRi-gram #12.2-12.10.

Réges-régen, egy messzi galaxisban még beszámoltam az EDRi-gram hírlevelének friss tartalmáról. Sokáig gyűjtögettem az utolsó ilyen bejegyzés óta. Néha kevés érdekességet találtam, néha az időmből nem futotta, hogy röviden bemutassam a legérdekesebbek írásokat. Most eljött az ideje, persze némelyik hír már nem annyira friss, ropogós.

Ezúttal témakörök szerint haladnék. Már csak azért is, mert két témakört tekintve több különálló hírrel is találkozhattunk az egyes számokban. Így rögtön ott van a netes semlegesség témaköre, amellyel összefüggésben több uniós szintű érdekességről hallhattunk. Január végén még pozitív fejleményekről számolt be az EDRi szerkesztősége, februárban már parázs EP vitáról tudósított. Végül április elején a Telekom csomagot elfogadta a Parlament, és ennek apropóján a várható fejleményeket szedte csokorba az EDRi-gram.

A fájlcsere témaköre sem maradhatott ki a hírújságból, amelyek közül kiemelkedik annak a holland döntésnek a kommentálása, amely elrendelte a The Pirate Bay blokádjának a feloldását. Ugyancsak az idei 2. számban olvashattunk egy ellentétes előjelű ítéletről, ezúttal spanyol földről: eszerint először a spanyol történelemben (milyen patetikus ez így) a barcelonai fellebbviteli bíróság elrendelte egy spanyol fájlcserélő internet-hozzáférésének a szolgáltató általi felfüggesztését. Valahol e témához kötődően, mégis egy kicsit eltávolodva attól, az EDRi-gram a jogérvényesítés „privatizált” módszereit emberi jogi nézőpontból kritizáló jelentésről is beszámolt.

A szerkesztőség nem hagyhatta ki, hogy ne foglalja össze az angol szerzői jogban jelenleg várható legfontosabb változtatásokat, így a format-shifting és a paródia céljából történő felhasználások fair-dealing (egyfajta szabad felhasználás, az amerikai fair use-hoz nagyban hasonlító angol klauzula) alá történő illesztését. Mint arról én is beszámoltam: az Európai Unió Bírósága egészében megsemmisítette az adatmegőrzési irányelvet. A hírújság e témakört is megvizsgálta, és a bírósági döntésnek a várható hatásait összegezte. Végül egészen friss, hogy a Finn Parlament (Eduskunta) megkezdte annak a finn népi kezdeményezésnek a tárgyalását, amely a szerzői jog reformját és modernizálását javasolta. (A „Common Sense” iniciatívával kapcsolatban e blogon is olvashatott a közönség egy elemzést.) Izgatottan várjuk a fejleményeket e téren.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük