Az ötlettől a műig: Békés Gergely vendégelőadása az InfoCopy Diákkörben

Egyértelműen az InfoCopy Diákkör egyik nagy sikereként tartom számon, hogy minden félévben vendégül látunk egy-egy neves, kiváló szerzői jogászt Szegeden. E félévben meghívottunk Békés Gergely, az Előadóművészi Jogvédő Iroda jogtanácsosa volt, aki előadásában azt nézte végig, meddig minősül egy teljesítmény ötletnek, s mikor éri el a szerzői jogvédelem előfeltételeként tekintett – egyéni, eredeti jellegű – mű szintjét.

Békés Gergely
Gergő másodízben látogatott el hozzánk Szegedre, és igyekezett olyan interaktív foglalkozást biztosítani a hallgatóknak, amelyet bármely oktató kolléga megirígyelhetett volna. Egyrészt kiváló történeti felvezetővel ágyazott meg gondolatainak, mely példa 1728-ig, Angliáig nyúlt vissza, s a jogellenes utánnyomásokkal szembeni fellépés lehetőségeiről, illetve a szerzői jogot érő kihívásokról, „minden korok internetéről” szólt.
Gergő előadásának fő témáját az ötlet-kifejezés elhatárolás (angolul „idea-expression dichotomy„) képezte, amelynek első lépéseként a legfontosabb nemzetközi szerzői jogi dokumentumokról hallhattunk, így a Berni Uniós Egyezményről, a Szoftver-irányelvről, a TRIPS egyezményről és a WIPO Szerzői Jogi Egyezményéről (WCT). Külön hangsúlyozásra került, hogy mi az a mögöttes indok, amely az ötletek szerzői jogvédelem köréből történő kizárását magyarázza, s hogy ennek megjelenése a dokumentumokban mivel magyarázható. 
A diákköri előadás hallgatósága
Az elvi felvezetőre ugyanakkor nagyon nagy szükség volt, az irányadó előírások tükrében ugyanis jelentősen könnyebbé válhat mindenki számára, hogy egy-egy ténykérdést helyesen ítélhessen meg. És e téren Gergő nem fukarkodott: a festészet, a tánckoreográfia, a szoftver, az irodalom, a filmalkotások és a zeneművek/hangfelvételek világából egyaránt hozott egy vagy több zseniális példát. És bár a közönség néha gyökeresen egymásnak ellentmondó következtetésre jutott, valahol épp ez a gyönyörűsége a témának: mindenki a maga meglátása szerint érvelhet, s a jogászok számára ez nagy kincs.
Gergőnek nagyon köszönjük az ismételt kiváló előadást.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük