Cikkajánló #5.3 – A szerzői jogi és iparjogvédelmi jogátruházás

Alapmű. Nagyjából így jellemezhetném azt a tanulmányt, amelyet a mai Cikkajánlóban kívánok röviden olvasásra javasolni minden szerzői jog iránt érdeklődőnek. E rovat hagyományosan olyan anyagokra fókuszál, melyek különös figyelmet érdemelnének, de a mai nem csak tartalmában és minőségében, de aktualitásában és fontosságában is kimagasló iromány.

Faludi Gábor
Forrás: Szecskay Ügyvédi Iroda
Faludi Gábort értelemszerűen nem kell bemutatni a szerzői jog iránt érdeklődőknek. Valószínű, hogy az értő olvasó azt is tudja, hogy Faludi – gyakorlatilag minden más mellett – a felhasználási szerződések kiváló ismerője is. Évekkel ezelőtt, amikor az új Ptk. még csak előkészítés folyamatában volt, egy olyan – két részes – tanulmányt készített, amely a licencia-szerződések Ptk.-ban való elhelyezését (elhelyezhetőségét) járta körbe. E szerződés sorsa aztán másként alakult (egészen pontosan nem került be az új kódexbe). A mai Cikkajánló tárgya egy olyan tanulmány, amely e témakörrel szoros kapcsolatot ápol: a szerzői és iparjogvédelmi jogátruházás. Ezzel is szeretnék egyúttal adózni a ténynek, hogy az új Polgári Törvénykönyv március 15-én hatályba lépett. 
Faludi tanulmánya azt a célt tűzte ki maga elé, hogy áttekintse a jogátruházásra vonatkozó, a Ptk.-ból eredő mögöttes szabályanyagot. A szerzői jog területén ugyanis a jogok harmadik fél általi hasznosítása vonatkozásában a felhasználási szerződés a kiinduló pont, miközben egyes, kifejezetten meghatározott esetekben a jogátruházás is megengedett. Ennek részleteit azonban az Szjt. nem tartalmazza, mögöttes szabályként ugyanakkor egyrészt magát a licenciát, másrészt általánosságban a Polgári Törvénykönyvet jelöli meg. Erre építkezve Faludi legelőször áttekinti, hogy a felhasználási szerződés rendelkezései mennyiben alkalmazhatók jogátruházás esetére. Ezután következik a Ptk., elsőként felteszi a kérdés, hogy az engedményezés szabályai segíthetik-e a jogátruházás tartalmának meghatározását. (E téren alapvetően elutasító a szerző). Külön alfejezetet szentel Faludi a felhasználási és a jogátruházási szerződés tartalmi összehasonlításának, ami sok szempontból szerintem a legjobban sikerült része az anyagnak, gyakorlatilag tananyag lesz belőle Szegeden. Hasonlóképp áttekinti a munka, hogy egy alaki okból érvénytelen szerződést utóbb a bíróság érvényessé nyilváníthat-e. Faludi e téren is elutasító véleményt fogalmaz.
A munka fennmaradó része az iparjogvédelem területére is kitekint, a jogátruházás szabadalmi- és a védjegytörvényben való korlátozott megjelenését is bemutatja. Így említésre kerül, hogy a jogátruházást az említett jogszabályok a jogutódlás alapesetének tekintik. Ha már Ptk., akkor e téren a tulajdonátruházás szabályainak a megfelelő alkalmazását ismerteti a munka. Végül még egy apróság: e területen a jogok átszállásának hatályosulásához szükséges a jogosult személyében bekövetkezett változásoknak az SZTNH által vezetett nyilvántartásba vétele. Erről is részletesen olvashatunk a tanulmányban.
Egy szó mint száz: ezt a munkát minden lelkes olvasónak be kell szereznie.
Bibliográfiai adatok:
Faludi Gábor: A szerzői jogi és iparjogvédelmi jogátruházás a Ptk háttere előtt, Jogtudományi Közlöny, 2013. december, p. 581-592. (Az írás a Tattay emlékkötetben is megjelent, de ennek adatait e helyütt nem tüntetem fel.)

3 thoughts on “Cikkajánló #5.3 – A szerzői jogi és iparjogvédelmi jogátruházás”

  1. Gyömbér Béla says:

    Nemrég sikerült beszereznem (szinte lehetetlen egyébként…) A felhasználási szerződés c. igaz már nem túl friss könyvet, de akkor mindenképp kiegészítem vele a házi "könyvtárt".

  2. Dr. Mezei Péter, PhD says:

    Szerencsés vagy! Nekem még nem sikerült beszereznem…

  3. Gyömbér Béla says:

    Egy online felületen árulták még tavaly ősszel egy könyvesbolt felszámolásából, de amikor át akartam venni akkor közölték, hogy nem találják sehol, illetve, hogy nem gondolták, hogy valakinek kellhet egy ilyen könyv, ezért képet sem készítettek róla, illetve nem ellenőrizték le a listát, hogy tényleg a raktáron van-e. Azután most januárban hívtak fel, hogy az utolsó leltárkor mégis előkerült 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük