(Évzáró) Hírmorzsák #3.23

Amennyi csak lehet, férjen bele az idei utolsó csokorba: elfogadta a kormány a Jedlik-tervet. Tanulmány az InfoSoc-irányelv alkalmazásáról. Figyelmeztető levelek streaming miatt. Jogérvényesítési szigor Olaszországban. Idén is nőtt a fájlcserélők száma. Álláslehetőség az SZTNH-ban. – (Évzáró) Hírmorzsák #3.23.


Elfogadta a Kormány a Jedlik-tervet – Az idei év egyik fontos pontjaként a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala előkészített egy rövid- és középtávú stratégiát a szellemi tulajdonvédelem biztosítása és fellendítése céljából. A Jedlik Ányosról elnevezett dokumentumot magam is kiveséztem, illetve igyekeztem csokorba gyűjteni minden más hasznos véleményt. És bár a Kormány már egy jó ideje elfogadta határozati formában a dokumentumot (még szeptemberben), én csak a napokban leltem erre rá. Ezzel együtt indokolt e helyütt megemlékezni erről a tényről. A Jedlik-tervet tehát hivatalosan lásd az 1666/2013 (IX.23.) Kormányhatározatban.

Tanulmány az InfoSoc-irányelv alkalmazásáról – A belga De Wolf ügyvédi iroda hosszú előkészítő munka után egy közel 600 (!) oldalas dokumentumot tett le az asztalra decemberben, melyben az EU 2001/29/EK irányelvének, melyet mindenki csak „InfoSoc-irányelvként” ismerhet, a működéséről, alkalmazásáról, mondhatni első évtizedéről vetettek számot a közreműködők. Az Európai Bizottság megrendelésére készült jelentés – terjedelme ellenére is – csupán néhány témát (pl. kifejezetten a vagyoni jogokra és a kivételekre/korlátozásokra fókuszálva) és „mindössze” 11 tagállamra koncentrál (Németország, Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Egyesült Királyság, Lengyelország, Magyarország, Dánia, Hollandia, Belgium és Luxemburg). Volt szerencsém a dokumentum „láttamozásában” májustól kb. júliusig részt venni, de így egyben a dokumentumot magam is csak most látom. Nagyon hasznos, tanulságos munka, különösen az EU-s és összehasonlító szerzői jog iránt érdeklődők számára.

Figyelmeztető levelek streaming miatt – Az online szerzői jogsértésekkel kapcsolatos jogérvényesítés egyik lehetséges útja az ún. „cease and desist” levelek használata. E levelek a jogellenes magatartás abbahagyására vonatkozó követelést, illetve a már megtörtént jogsértések meghatározott pénzösszeg ellenében történő „rendezésére” irányuló „ajánlatot” tartalmaznak. Sok esetben sikerre vezetnek e kísérletek, és nagyon sok felhasználó hagy fel addigi magatartásával és rendezi pár száz eurós összeg ellenében az „ügyét” a jogosultakkal. A Kluwer Copyright Blog bejegyzésében arról olvashatunk, hogy az említett levelek alkalmazása egyre gyakoribbá válik streaming szolgáltatások vonatkozásában. Teljességgel egyet kell értenem a bejegyzés szerzőjével a tekintetben, hogy ezen eszköz alkalmazása a streaming technológián alapuló felhasználások esetén – tekintettel arra, hogy tartós másolat a felhasználó számítógépén nem készül – igencsak visszás. Abban biztos vagyok, hogy ez a kérdés 2014-ben rendre vissza fog térni e blog hasábjain.

Jogérvényesítési szigor Olaszországban – Az SG.hu oldalán olvashatunk arról, hogy 2014 márciusától a jogérvényesítési eszköztárat szigorító törvénymódosítás lép életbe. A weboldal híradása szerint:

„Az AGCOM által kidolgozott új szabályrendszer szerint a szolgáltatók által letilthatók lesznek a jogsértő weboldalak, illetve azok doménnevének használatát is letilthatják majd, amennyiben az előírt határidőn belül nem függesztik fel a tevékenységüket. Az előírások szerint az internetszolgáltatók és a weboldalak üzemeltetői 27 órát kapnának a jogsértésben érintett tartalmak eltávolítására.”

Az olaszok tehát részben ahhoz hasonló utat szeretnének bejárni, mint ami az elmúlt évben az angolszász országokban (főleg az Egyesült Államokban) körvonalazódni látszik. Ráadásul az IPKitten blog ezt a szabályozást találta az óév legfontosabb szerzői jogi reformjának. Ezúttal is köszönet Tibi rokonnak a hírért.

Idén is nőtt a fájlcserélők száma – Az év végén a TorrentFreak rendre be szokott számolni az év „legnépszerűbb”, vagyis legtöbb felhasználó által letöltött tartalmakról. Én nem szeretek ezzel a táblázattal foglalkozni (idén már csak azért sem, mert épp karácsonykor jött ki), mint ahogy az évközi, heti toplistákkal sem. Alapvetően azért, mert fals képet mutatnak, csak a publikus BitTorrent trackerek képezhetik elvben az alapját a számításnak. Így éves szinten 5.9 milliós letöltési átlaggal első helyet elérni bizonyára nagy szónak hangzik, de ez bizonyosan messze áll a valós számoktól. Amiért most mégis írok minderről, az az, hogy a New York Times egy tartalmas cikkben járta körbe az említett TorrentFreak statisztikákat. Tömören összefoglalásra került, hogy mindennemű jogérvényesítés ellenére is 160 százalékkal nőtt a letöltött tartalmak mennyisége az Egyesült Államokban, Európában és Ázsiában (ami még akkor is feltűnő, ha tudjuk, hogy a jogszerű Netflix az Egyesült Államokban domináns a video streaming piacon, illetve egyre több országban vannak jelen az említett kontinenseken az egyéb legális alternatívák). 2013: nem te voltál a fordulat éve fájlcsere fronton.

Álláslehetőség az SZTNH-ban – És akkor álljon itt egy utolsó apróság: a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala álláshirdetést tett közzé, amelynek betöltőjétől szerzői joggal összefüggő hatósági feladatok ellátását várják. Remélem alkalmas emberek jelentkeznek a pozícióra és a legalkalmasabb kapja meg a pozíciót. Sok sikert!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük