Nő a szerzői joghoz kapcsolódó bűncselekmények száma Magyarországon

Vajon milyen számban követnek el Magyarországon olyan bűncselekményeket, amelyek a szerzői jogosultak érdekeit sértik? A NAV statisztikái árulkodóak a 2013-as első negyedév és félév kapcsán.

Forrás: NAV
Teljesen más okból keveredte, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapjára, de ha már ott jártam, annak is igyekeztem utánajárni, hogy a szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogokat sértő bűncselekmények nyomozásával megbízott NAV milyen statisztikai adatokkal rendelkezik e terület „fertőzöttségéről”. 
A két általam fellelt oldal szűkszavúsága ellenére is elég beszédes. Ezek szerint 2013 első negyedévében 2756 bűncselekmény vált ismertté, aminek durván negyede (27.54%) kapcsolódott a szerzői jogokhoz, ami elvileg 759 bűncselekmény. Ugyan az összes bűncselekmény elkövetési értéke a 37 milliárdot is meghaladta, ennek jelentős része (77.84%-a) a költségvetési csalásoknak tudható be. Pontos, továbbiakra lebontott adatot nem látok a szerzői jogsértések kapcsán, de értelemszerűen a fennmaradó 22.16%-on osztoznak még e jogsértések a csődbűntettekkel, illetve egyéb, ugyancsak a NAV nyomozati hatáskörébe tartozó bűncselekményekkel. A híradás szerint az első negyedév végén a nyomozók asztalán 5972 ügy feküdt lezáratlanul.
Az egész első félévre vonatkozó adatokat ismertető weboldal már valamivel tartalmasabb. Ezek szerint az első félévben összességében 6257 ismertté vált bűncselekmény esetén indított eljárást a NAV. (Ami értelemszerűen azt jelenti, hogy a második negyedév „termése” 3501 ismerté vált bűncselekmény, ami az első negyedévhez képest tetemes, 27%-os növekedést mutat.) Az elkövetési érték is felkúszott 76.67 milliárd forintra, ami ugyanakkor annyit tesz, hogy a második negyedévben durván ugyanakkora kárt okoztak az elkövetők, mint az első periódusban. Az első negyedévhez viszonyítva a szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértését eredményező bűncselekmények száma arányát tekintve csökkent, az összes bűncselekménynek „csak” 26.03%-át tették ki. Abszolút számokkal nézve azonban ez elvileg 1629 bűncselekményt takarna (s ebben az esetben az első két félévben ismertté vált bűncselekmények 759-870 arányban oszlanának meg, kb. 15%-os emelkedést mutatva). Ugyanakkor a weboldal állítása szerint e bűncselekménytípusban ismertté vált jogsértések száma a 2012-es év első félévéhez viszonyítva 966-ról 1550-re nőtt. Ez utóbbi szám azonban valahogy nem stimmel, mert ez a 6257 összes ismerté vált bűncselekménynek kevesebb, mint 25%-a. Vagyis valamelyik szám nem pontos. Ugyancsak olvashatunk arról, miszerint a regisztrált elkövetési érték a tavalyi év első félévéhez képest idén durván a felére esett vissza az általunk vizsgált bűncselekmény típusnál. 
A konklúzió tehát röviden az, hogy idén több, de kevésbé fajsúlyos elkövető (kis hal) akadt a NAV horgára. Másrészt pedig ezt az is magyarázhatja, hogy a NAV erre szakosodott szakemberei egyre hatékonyabban tárják fel a bűncselekményeket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük