Hírmorzsák #3.11

Az Apple az online rádiózás útjára lép. Az Apple és a Netflix dominálja az online filmkereskedelmet. Harc a “könyvkalózok” ellen. Felhasználás lenne a framing? Frissült a ProArt által kiadott szerzői jogi kézikönyv. – Hírmorzsák #3.11.


Az Apple az online rádiózás útjára lép – A New York Times újságírója még június elején, a szokásos éves fejlesztői konferencia alkalmával számolt be arról, hogy az Apple új szolgáltatást tervez piacra dobni: online rádiózás (streaming technológiával). A tervek szerint a szolgáltatás ingyenes lenne a fogyasztók számára (ami, meg kell mondjam, meglep, az Apple eddig mindenért pénzt kért), viszont reklámokból lesz szponzorálva.A rengeteg más szolgáltatás (Pandora, Rdio, Spotify, Rhapsody stb.) az Apple álmait nagyban segítheti a cég hihetetlen népszerűsége. Az iTunes-nak a cikk szerint 500 millió használója van. Erre már valóban lehet olyan ingyenes modellt építeni, ahol a reklámbevételekből fedezik majd a költségeket. Mégse felejtsük el, hogy a fent említett többi szolgáltatás lényege is az ingyenes alapverzió, melyet havi 4-5 dolláros díj ellenében reklámmentessé lehet tenni. Kérdéses, hogy a felhasználókat képes-e az Apple az online rádiózás világában is annyira megbabonázni (és az online reklámok elviselésére késztetni), mint a fizikai hordozók és az online vásárlás világában.

Az Apple és a Netflix dominálja az online filmkereskedelmet – Nemcsak a zene, de a filmek világában (pontosabban audiovizuális szektorban) is piacvezető az Apple, számol be a New York Times egy másik írásában. Nemcsak az iTunes oldalról töltenek le napi 800.00 epizódot és 350.000 filmet a vásárlók, de az Apple TV szolgáltatás térnyerésével már online streaming segítségével élő televíziós műsorokat is követhetnek az előfizetők (köztük az ESPN sportközvetítéseit is, ami a baseball szezon kellős közepén az én szívemet is megdobogtatja). Emellett az amerikai online filmkereskedelem másol “nagyágyúja”, mellyel persze nem mondunk nagyot, a Netflix. Az előfizetéses, televíziókészüléken, de internetkapcsolaton keresztül streamelt filmfogyasztás piacán a cég 90%-os részesedéssel bír. Nos, valami ilyesmi mifelénk is jó lenne.

Harc a “könyvkalózok” ellen – Érdekes, de rövid hírről számolt be az Index: a térképészek által használt, “másolásvédelmi”, pontosabban jogsértések beazonosítására alkalmas, ún. “fiktív bejegyzés” modell meghonosítására alkalmas technológiát fejlesztett ki egy darmstadti kutatócsoport. A nem hagyományos eszköz lényege, hogy szándékos pontatlanságok vagy extra elemek kerülnek elhelyezésre a forrás anyagban, amelyek, ha a “gyanús” másolatokban is tetten érhetők, akkor megalapozhatják e példányok “hamis” voltát (nem szeretem a kalóz szót).

Felhasználás lenne a framing? – A német Szövetségi Legfelsőbb Bíróság egy rendkívül érdekes kérdést utalt az Európai Unió Bírósága elé (előzetes döntéshozatali eljárás keretében). A framing eljárás lényege, hogy egy idegen weboldalon (pontosabban annak szerverein) tárolt tartalmat egy másik weboldalra beágyazva jelenít meg annak üzemben tartója (vagyis a tartalom végső elérhetőségét nem a beágyazó, hanem az azt szerverein tároló dönti el: bármikor törölheti, elérhetetlenné teheti). Ilyet én is sokszor megvalósítottam e blogon, így komolyan érdekel, mi sül ki ebből. A Kluwer Coypright Blogon megjelent elemzés alapján a BGH kérdése nem más, mint hogy a framinggel szerzői jogilag releváns felhasználást valósít-e meg a beágyazó személy. A BGH azonban nem tartja a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tételnek a framinget, ellenben a nyilvánossághoz közvetítés egy, eddig meg nem nevezett esetének tekinti. Az EUB a kérdést 1-2 év alatt talán eldönti, addig is izgulhatunk. Ha ugyanis a válasz pozitív lesz, akkor sorry folks, többet nem látunk videót ezen a blogon.

Frissült a ProArt által kiadott szerzői jogi kézikönyv – Még tavaly számoltam be arról, hogy a ProArt kezdeményezésére, sok kiváló szerzői jogász közreműködésével egy gyakorlati útmutató készült a szerzői jogok érvényesítése tárgyában. Köszönhetően az új Btk. kapcsolódó rendelkezéseiben beálló változásoknak, a kézikönyvet némiképp frissíteni kellett. A kollégák ezt megtették, és az anyag immáron elérhető a fenti linken. A weboldal ráadásul nem csak arra ad lehetőséget, hogy egészben töltse le az olvasó az anyagot, hanem arra is, hogy valamennyi egységet egyenként elolvassa online. Hasznos tanulmányozást mindenkinek!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük