Hírmorzsák #3.11

Az Apple az online rádiózás útjára lép. Az Apple és a Netflix dominálja az online filmkereskedelmet. Harc a „könyvkalózok” ellen. Felhasználás lenne a framing? Frissült a ProArt által kiadott szerzői jogi kézikönyv. – Hírmorzsák #3.11.


Az Apple az online rádiózás útjára lép – A New York Times újságírója még június elején, a szokásos éves fejlesztői konferencia alkalmával számolt be arról, hogy az Apple új szolgáltatást tervez piacra dobni: online rádiózás (streaming technológiával). A tervek szerint a szolgáltatás ingyenes lenne a fogyasztók számára (ami, meg kell mondjam, meglep, az Apple eddig mindenért pénzt kért), viszont reklámokból lesz szponzorálva.A rengeteg más szolgáltatás (Pandora, Rdio, Spotify, Rhapsody stb.) az Apple álmait nagyban segítheti a cég hihetetlen népszerűsége. Az iTunes-nak a cikk szerint 500 millió használója van. Erre már valóban lehet olyan ingyenes modellt építeni, ahol a reklámbevételekből fedezik majd a költségeket. Mégse felejtsük el, hogy a fent említett többi szolgáltatás lényege is az ingyenes alapverzió, melyet havi 4-5 dolláros díj ellenében reklámmentessé lehet tenni. Kérdéses, hogy a felhasználókat képes-e az Apple az online rádiózás világában is annyira megbabonázni (és az online reklámok elviselésére késztetni), mint a fizikai hordozók és az online vásárlás világában.

Az Apple és a Netflix dominálja az online filmkereskedelmet – Nemcsak a zene, de a filmek világában (pontosabban audiovizuális szektorban) is piacvezető az Apple, számol be a New York Times egy másik írásában. Nemcsak az iTunes oldalról töltenek le napi 800.00 epizódot és 350.000 filmet a vásárlók, de az Apple TV szolgáltatás térnyerésével már online streaming segítségével élő televíziós műsorokat is követhetnek az előfizetők (köztük az ESPN sportközvetítéseit is, ami a baseball szezon kellős közepén az én szívemet is megdobogtatja). Emellett az amerikai online filmkereskedelem másol „nagyágyúja”, mellyel persze nem mondunk nagyot, a Netflix. Az előfizetéses, televíziókészüléken, de internetkapcsolaton keresztül streamelt filmfogyasztás piacán a cég 90%-os részesedéssel bír. Nos, valami ilyesmi mifelénk is jó lenne.

Harc a „könyvkalózok” ellen – Érdekes, de rövid hírről számolt be az Index: a térképészek által használt, „másolásvédelmi”, pontosabban jogsértések beazonosítására alkalmas, ún. „fiktív bejegyzés” modell meghonosítására alkalmas technológiát fejlesztett ki egy darmstadti kutatócsoport. A nem hagyományos eszköz lényege, hogy szándékos pontatlanságok vagy extra elemek kerülnek elhelyezésre a forrás anyagban, amelyek, ha a „gyanús” másolatokban is tetten érhetők, akkor megalapozhatják e példányok „hamis” voltát (nem szeretem a kalóz szót).

Felhasználás lenne a framing? – A német Szövetségi Legfelsőbb Bíróság egy rendkívül érdekes kérdést utalt az Európai Unió Bírósága elé (előzetes döntéshozatali eljárás keretében). A framing eljárás lényege, hogy egy idegen weboldalon (pontosabban annak szerverein) tárolt tartalmat egy másik weboldalra beágyazva jelenít meg annak üzemben tartója (vagyis a tartalom végső elérhetőségét nem a beágyazó, hanem az azt szerverein tároló dönti el: bármikor törölheti, elérhetetlenné teheti). Ilyet én is sokszor megvalósítottam e blogon, így komolyan érdekel, mi sül ki ebből. A Kluwer Coypright Blogon megjelent elemzés alapján a BGH kérdése nem más, mint hogy a framinggel szerzői jogilag releváns felhasználást valósít-e meg a beágyazó személy. A BGH azonban nem tartja a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tételnek a framinget, ellenben a nyilvánossághoz közvetítés egy, eddig meg nem nevezett esetének tekinti. Az EUB a kérdést 1-2 év alatt talán eldönti, addig is izgulhatunk. Ha ugyanis a válasz pozitív lesz, akkor sorry folks, többet nem látunk videót ezen a blogon.

Frissült a ProArt által kiadott szerzői jogi kézikönyv – Még tavaly számoltam be arról, hogy a ProArt kezdeményezésére, sok kiváló szerzői jogász közreműködésével egy gyakorlati útmutató készült a szerzői jogok érvényesítése tárgyában. Köszönhetően az új Btk. kapcsolódó rendelkezéseiben beálló változásoknak, a kézikönyvet némiképp frissíteni kellett. A kollégák ezt megtették, és az anyag immáron elérhető a fenti linken. A weboldal ráadásul nem csak arra ad lehetőséget, hogy egészben töltse le az olvasó az anyagot, hanem arra is, hogy valamennyi egységet egyenként elolvassa online. Hasznos tanulmányozást mindenkinek!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük