Egy jogintézmény nekrológja

Lassacskán egy hetes a hír, mely szerint Franciaországban eltörölték az internet-hozzáférés blokkolásának büntetését. Bár sem magát a HADOPI hatóságot nem szüntették még meg, sem pedig a három csapás törvény egészét nem helyezték hatályon kívül, a legfontosabb elemétől fosztották meg a kiépített rendszert.

A blog rendszeres olvasóinak ez a hír nem okoz nagy meglepetést: többször beszámoltunk már arról, hogy François Hollande kormánya a törvény felülvizsgálatának, adott esetben hatályon kívül helyezésének lehetőségeit is elemzi, ennek eredménye lett a néhány száz oldalra rúgó Lescure-jelentés. A múlt héten pedig ezek a teóriák valósággá váltak egy kormányrendelet képében, amely a mellékbüntetésként kiszabható internet-hozzáférés felfüggesztésének szankcióját helyezte hatályon kívül. Érdekes adalék a történethez, hogy a kultúráért és kommunikációért felelős miniszter, Aurélie Filipetti Twitteren jelentette be a rendszer végét.
A törvény körül megszületésének pillanatától kezdve heves társadalmi vita bontakozott ki, amely azóta sem hagyott alább. Első verziójának lényegi részeit 2009-ben az Alkotmánytanács meg is semmisítette. A végül hatályba lépett második verzió pedig egy három csapáson alapuló szankciórendszert vezetett be a P2P fájlcsere visszaszorítása érdekében. Ennek lényege, hogy az internet előfizetőt két ízben figyelmeztetik arra, hogy az ő internetkapcsolatának használatával fájlcserélést észleltek és kötelezik őt ennek abbahagyására. Ezeket a figyelmeztetéseket az erre a célra létrehozott HADOPI hatóság küldi ki. Harmadik dobása viszont már nincs az előfizetőnek: ekkor az ügyészség vádat emel ellene, szankcióként pedig pénzbüntetést és az internet-hozzáférés blokkolását helyezi kilátásba a törvény.
A törvény alkalmazásának gyakorlata csekély: tavaly ősszel született meg az első ítélet idén júniusban pedig az első blokkolás. A HADOPI hatóság értelmezésében ez amiatt van, mert csak kevés előfizető aktáját kellett az ügyészségnek továbbítania. A felhasználói gyakorlat vizsgálata viszont azt mutatta, hogy az internetezők jelentős hányada áttért a törvény hatálya alá nem tartozó technológiák, úgy mint a streaming vagy a DDL használatára.
Aurélie Filipetti
Forrás: wikipedia.fr
Az új rendelet éppen ezt a lényeges elemet helyezte hatályon kívül: az internet-hozzáférés blokkolását. A kiadott sajtóközlemény tanúsága szerint emögött a kormány célkitűzéseinek megváltozása áll. Nagyobb hangsúlyt kívánnak ugyanis fektetni a kereskedelmi célú kalózkodás elleni harcra, és nem a végfelhasználókra kiszabni a társadalmi felfogás szerint aránytalanul súlyos büntetést.
A sajtóközlemény szerint a megcsonkított rendszer átkerül a már eddig is működő Conseil Supérieur de l’Audiovisuelhez, a HADOPI hatóságot pedig megszüntetik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük