Breaking News: lekapcsolták az elsőt!

A francia fokozatos válasz rendszert bevezető HADOPI (I. és II.) törvények elfogadása óta eltelt közel három év alatt eddig számtalanszor hallottunk az első, a második, majd a harmadik csapásokról, sőt bírósági perekről is. A TorrentFreak a minap arról számolt be, hogy megszületett az első bírósági ítélet, ami alapján felfüggesztették egy francia előfizető internet-hozzáférését a jogellenes felhasználások megakadályozásának elmulasztása miatt.

A francia fokozatos válasz rendszert a bele épített lépcsők számára tekintettel hagyományosan csak „három csapásként” emlegetik idehaza. A modell lényege szerint az, aki az internet-hozzáférésének biztonságosan tartása iránti szükséges intézkedéseket elmulasztja megtenni, értesíthető a mulasztásról három ízben. Minden újbóli (vagyis a második és harmadik) „csapás” alkalmazása csakis 6 hónapon belül „elkövetett” ismételt minősített hanyagság („negligence characterisée”) esetén lehetséges. A bizonyítékokat minden esetben a szerzői jogosultaknak kell a HADOPI hatósághoz eljuttatniuk, amely az érintett előfizető internethozzáférés-szolgáltatóján keresztül továbbítja az első figyelmeztetést, ajánlott postán a másodikat és a harmadikat. Utóbbi esetben azonban az aktát már a HADOPI az ügyészségre is továbbítja, amely belátása szerint eljárást indíthat a területileg illetékes bíróság előtt a törvény megszegése miatt. A szankció az internet-hozzáférés egy hónapig terjedő felfüggesztése és pénzbírság kiszabása lehet.

A TorrentFreak híre szerint ez a bizonyos első ítélet a napokban megszületett. Amennyiben az érintett személy nem él fellebbezési jogával, akkor internet-hozzáférését a szolgáltatója 15 napra felfüggeszti (kivéve az e-mailezést, VOIP szolgáltatásokat és a sürgősségi csatornákat, mint pl. a mentők, tűzoltók elérési útvonala), valamint 600€ pénzbírságot lesz köteles megfizetni az állam felé.

Az persze, hogy az ítéletet követi-e még további hasonló, nehezen megmondható. Ha emlékszünk, nemrég e blog hasábjain cikkezett egy francia diákom arról a jelentésről, ami a HADOPI hatóság felszámolására tett javaslatot. Egy bizonyos: amit évek óta vártam, az mostanra megvalósult (feltéve, hogy a fellebbezés elmarad a fenti ügyben). Immáron elejétől a végéig láthattuk, miként működik a francia fokozatos válasz rendszere. Nem volt szép, szerintem nem is volt jó: a csúcson kell abbahagyni. Vagyis mostanában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük