Konferenciák örvényében

És most szerencsére nem csak a saját előadásaimmal fogom untatni az olvasókat, hanem fiatal kollégáim teljesítményeiről is beszámolhatok. A mai nappal (május 24.) egy olyan két hetes periódus vette kezdetét, amely során három konferencián összesen öt előadást tartottak a jelen blog szerzői. Vegyük ezeket röviden, egyesével sorra.

Mezei Péter

2013. május 24-én ünnepeltük az Összehasonlító Jogi Intézet (egyszerűen: munkahelyünk) alapításának a 10. évfordulóját. Ennek örömére rám és lelkes fiatal segítőkre hárult az a feladat, hogy megszervezzem/ük a rendezvényt Szegeden. Ennek keretében Hajdú Dóri kollegina és jómagam álltunk ki a közönség elé egy-egy előadással. Jómagam környezettudatos emberként a recycling híve vagyok. Ez a mai napon az előadásomat tekintve is helytállónak tekinthető megállapítás. Ugyanakkor nem tűnt indokolatlannak, hogy az Intézetben eltöltött 9 évemből megközelítőleg 5-6 évet kitöltő fájlcserélés-kutatásom tömör összefoglalása. Új közönségnek fejthettem ki tehát A fájlcsere dilemma című könyvem sarokköveit angol nyelven. Örömömre szolgált, hogy egy újabb kollégát sikerült a kötet megvásárlására inspirálnom. Ennek a HVG-Orac is nagyon fog örülni. Dóri kollegina, némiképp sajnálatomra, a francia szekcióba került besorolásra. Ugyanakkor legalább egy szerzői jogásznak, az SZTNH-s Legeza Dénesnek szerencséje volt végighallgatni Dórinak a kereskedelmi forgalomban nem kapható könyvekkel kapcsolatban elfogadott francia jogszabály kritikáját tartalmazó előadását.

Németh László

2013. május 31-én ugyancsak Szegeden került megrendezésre az SZTE ÁJTK Doktori Iskolájának immáron hagyományos doktorandusz konferenciája. Ennek keretében az ország több szegletéből érkeztek PhD hallgatók, hogy kutatási területükhöz kapcsolódó jogesetek elemzésére koncentráló prezentációkat tartsanak. Szerzői jogi téma ezúttal két esetben merült fel: két fiatal szegedi doktorandusz: Dóri és Laci kollégák prezentáltak egy-egy EUB ítéletről. Hajdú Dóri a Padawan-ügyet ismertette, különös figyelmet pedig az ítélet kritikáját adó észrevételei érdemelnek. A lelkesedés akkora, hogy Dóri rövidesen cikkben összegzi meglátásait. Németh Laci pedig a Bonnier-ügyet vette alaposan szemügyre. Egészen pontosan az alapoktól indult, és a Promusicae és LSG ügyekkel kiegészítve magát az IP címek kiadásának a kérdését ismertette az egybegyűltekkel. Laciról rövidesen fotóval is tudok szolgálni. (Dórit jövő héten kapom lencsevégre.)

Hajdú Dóra

Végül június 7-én túlestünk a konferencia túrizmus harmadik harmadik állomásán, a X. debreceni jogász doktorandusz találkozón. Ezúttal Hajdú Dóri adott kizárólag elő a „brigádból”, méghozzá egy rendkívül izgalmas francia jogszabályról, amely a kereskedelmi forgalomban nem kapható könyvek esetére rendelte el egy kilépést engedő közös jogkezelés bevezetését. A francia jogszabályt Dóri természetesen nem csak ismertette, de kritizálta is, annak fogalmi pontatlanságai és némi logikai következetlensége miatt (különösen a kilépés kérdését illetően). A prezentációt Dóri írásos formában is el fogja készíteni, és leadja a debreceni szervezőknek publikálás céljából. Ezért őszinte reményeim vannak afelől, hogy valamikor majd cikkajánlót írhatunk róla, és elérhetővé tehetjük minden olvasó számára. Essék szó azonban még Gál István, szegedi doktoranduszról is, aki a kutatási és licencia szerződésekről tartott beszámolót, méghozzá arról, hogy ezek milyen utat jártak be a Ptk. kodifikációja során. István kifejtette, hogy egyet tudott volna érteni Faludi Gábor javaslatával, aki a licenciaszerződések (a szellemi tulajdonvédelem különböző speciális jogszabályaiban található felhasználási szerződések) általános szabályainak Ptk-ban való elhelyezése mellett szállt évekkel ezelőtt síkra.

Ezzel lezárult egy pörgősebb időszak. Ősszel ismét jelentkezünk majd érdekes konferencia beszámolókkal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük