EDRi-gram #11.3-11.7

Újabb sok hét telt el, és az EDRi hírújságjának elmúlt néhány számában több olyan hír is képbe került, melyeket csokorba szedve érdemes megosztanom. Nézzük, miről olvashattunk a 11.3-11.7. számokban.

A #11.3. első híreként az EDRi rögtön bemutatta a szerzői jogot érő digitális kihívásokról készített anyagát. A jelentés – szerintem határozottan jól látja – a társadalom és a szerzői jogok/jogosultak közötti szakadékra hívja fel a figyelmet, és igyekszik ezeket az okokat csokorba szedni, kezdve a súlyosnak mondható szankcióktól, a fogyasztói szabadságok korlátozása keltette dühön át, egészen a tiszteletnek a jogérvényesítés hibás metódusai által előidézett csökkenéséig.
Ugyanitt olvashattunk arról is, hogy bár felmerült annak a lehetősége, hogy a magáncélú letöltés fájlcserélés keretében essen ki a szabad felhasználások köréből, azonban most úgy tűnik, hogy a holland kormány kitart a hatályos gyakorlat mellett.
Ugyancsak a #11.3. számolt be a legújabb német szerzői jogi törvényjavaslatról, amely az újságok kiadóinak engedélyéhez kötné, hogy a keresőmotorok és más online elektronikus kereskedelmi szolgáltatók indexálják és elérhetővé tegyék a friss híreket.

A 11.4. szám legfontosabb híre szerint a brit hanglemezipari érdekképviseleti szervezet, a BPI komoly erőfeszítéseket tesz annak elérése érdekében, hogy a The Pirate Bay után új torrentoldalak (Fenopy, H33t, Kickass Torrents) kerüljenek blokkolásra a szigetországban.
A #11.5. egyik híradása szerint Franciaországban halovány jelek mutatkoznak arra, hogy jogszabályi szinten rendezzék a netes semlegesség kérdését. A kezdeményezés persze kritikával is szembesült, egyesek szerint ugyanis messze nem ad érdemi választ a valós problémákra.
A 11.5. és a 11.6. szám egyaránt tartalmazott egy rövid hírt az előkészületi fázisban álló TAFTA („Transatlantic Free Trade Agreement”) kapcsán. Az USA és az EU által tető alá hozni szándékozott dokumentum körül a vita alapját az adja, hogy egyes hírek szerint az Európai Unióban elhasalt ACTA szellemi tulajdonvédelmi rendelkezéseit tervezik beleépíteni az új megállapodásba.
Ugyancsak a #11.6. számolt be arról, hogy a spanyol kormányzat egy új jogszabály elfogadásával szeretné visszaszorítani az online jogsértéseket az Ibériai-félszigeten. A Lassalle-törvényként aposztrofált dokumentum szakítás lenne a fájlcseréléssel szemben eddig megengedőbb spanyol gyakorlattól.
A 11.6. szám harmadik, figyelemre méltó híre egy olyan kutatásról számolt be, amely kimutatta, hogy a fájlcserélésnek nincsenek negatív hatásai a zeneipar online értékesítési bevételeire. A jelentés szerint
“digital music piracy does not displace legal music purchases in digital format. This means that although there is trespassing of private property rights, there is unlikely to be much harm done on digital music revenues.” 
Meg kell, hogy mondjam, ezen jót derültem. Egyrészt egyértelmű, hogy a kutatók már túlléptek azon a történelmi koron, amikor a fájlcserélés még a fizikai hordozók piacát veszélyeztette. Ez utóbbi valójában már csak virtuális, a jelen tagadhatatlanul az online értékesítésé (és streamingé). Én mindenesetre óvatos lennék a jelentés kapcsán, a sommás kijelentés éppúgy helytelen megítélésem szerint, mint azt állítani, hogy minden bajért csak a fájlcserélők tehetők felelőssé.
A #11.7. említést tesz arról, hogy Svédországban egy, a fájlcserélés elleni közdelemre szakosodott külön ügyosztályt hoznak létre. A svéd rendőrséget ugyanis folyamatos kritika érte a lassú reakcióidő és a technikai alulképzettség okán. Az új, közel 20 fős osztálytól a hatékonyabb jogérvényesítést várják Svédországban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük