Újabb szerzői jogi könyvbemutató

A napokban volt szerencsém a ProArt szerzői jogi kézikönyve után egy újabb, a szerzői joghoz kapcsolódó könyvbemutatón részt venni, melyre a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Karának Dísztermében került sor.

könyvbemutatóA könyv két szerzője, Dr. Sarkady Ildikó és Dr. Grad-Gyenge Anikó: A média-értéklánc szerzői jogi vonatkozásai c. közös művükben a szerzői jog és a médiajog közös kapcsolódási pontjait keresték és mutatják be az olvasók számára. A könyv méltatását Dr. Faludi Gábor és Dr. Koltay András egyetemi docensek végezték, mindketten hangsúlyozva a könyv erényeit, az ilyenkor megszokott oldott hangulatban, de ettől függetlenül érdekes gondolatokat ébresztve a hallgatóságban. Különösen érdekes volt Dr. Faludi Gábor gondolatmenete az egyébként káros cenzúrának a szerzőkre gyakorolt, ösztönző hatásairól.


A könyv erényei között említették a könyv első harmadát kitevő történeti rész hiánypótló szerepét és ezt követően pedig a szerzői jog és a médiajog közös kapcsolódási pontjainak szerencsés megtalálását. A könyv annak ellenére, hogy kétféle jogterületet próbál meg összehasonlító módon bemutatni, elsődlegesen szerzői jogi értekezéseket tartalmaz, végighaladva az új technológiák megjelenésével támasztott kihívásokon. Külön fejezetben tárgyalja továbbá a személyhez fűződő szerzői jogi kérdéseket és éles átmenet nélkül jut el a hatályos médiajogi szabályozás bemutatásáig.


Dr. Grad-Gyenge Anikó külön felhívta a figyelmet, hogy a sorozat tovább fog folytatódni, és a szerzőpáros külön kötetben kívánja majd tárgyalni a közös jogkezelés aktuális kérdéseit, ugyancsak összehasonlító jogi jelleggel, külön kitérve a sokak által kritizált Jedlik-terv megoldásaira.
Bár nem volt szerencsém még saját példányt beszerezni a kötetből, de szerencsére az bárki számára hozzáférhető a Médiatudományi Intézet honlapjáról.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük