Eötvös és Zenei hálózatok esték: a fájlcserétől a szerzői jogi háborúig

Mint arra alig néhány napja utaltam, a héten két részből álló „hakni túrára” vállalkoztam. Mondanom sem kell, a kegyetlen intézeti munka mellett nem épp a legideálisabb időpontban került sor sem a keddi, sem a pénteki programra, ugyanakkor épp ezért még lelkesebben vetettem bele magamat az Eötvös Lóránd Kollégium, valamint a Zenei hálózatok szervezése keretében „A fájlcserétől a szerzői jogi háborúig” (sztenderd) címmel tartott előadásokba – ezek képezték a heti szakmai felüdülést.

© Pogácsás Réka

Mindkét előadás során visszanyúltam a jól bevált recepthez. A Fájlcsere dilemma című könyvemből kiemeltem a legfontosabb összefüggéseket (a szerzői jog fejlődésének a technológiákhoz való kötődését, a fájlcsere megjelenésének szükségességét, a retorikai problémákat – kalóz, lopás, tolvaj, tulajdon -, a jogrendszerek szerzői jogi szabályozásai közötti különbségeket – vagyoni jogok, regisztráció, kártérítés -, a jogérvényesítési praktikák közötti különbségeket, ide értve a közös jogkezelési szisztémák közötti különbségeket), példákat hoztam mindegyik elemre, riogattam a jó népet a Jammie Thomas-Rasset és a Joel Tanenbaum ügyekkel (kevés sikerrel), sorra vettem, hogy meglátásom szerint miért is tartom az immáron 13 éves „fájlcsere évtizedet” végeláthatatlan történetnek (technológiai fejlődés, ellehetetlenülő jogérvényesítés, illetve fokozódó jogalkotási szándék, mely azonban diszfunkcionálisnak mutatkozik, a perek világának folyamatos szélesedése, retorikai hibák), végül elmondtam, mik azok a minimális (bár talán naiv) elvárások, amelyek ahhoz kellenének, hogy a fájlcsere dilemma felszámolható legyen, de legalábbis minimális esély mutatkozzék erre (az oktatás szélesítése, a jogszerű modellek horizontális és vertikális szélesítése, kiegyensúlyozott érvelés alkalmazása mindkét oldalon – és egy működőképes jogi modell a fájlcserélés kompenzálására).

Minden ilyen előadás legjobb fokmérője az lehet, ha a közönség sok, de legalábbis releváns kérdést tesz fele. Az Eötvös kollégisták öt kérdéssel rukkoltak elő, és még külön meg is kellett állapítanom: értik a lényeget. Az első érdeklődő ugyanis az online tárhelyszolgáltatók után kérdezősködött, amely témakör relevanciája fájlcsere kontextusban természetesen óriási.

Az előadásokon használt diák közül feltöltöttem a Zenei hálózatok (napközbeni) est keretében használt verziót a Scribd oldalamra, és az alábbiakban beágyazom a szöveget. Free access midenkinek! Örömmel fogadok mindenféle véleményt.

A fájlcserétől a szerzői jogi háborúig

2 thoughts on “Eötvös és Zenei hálózatok esték: a fájlcserétől a szerzői jogi háborúig”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük