EDRi-gram #10.17-18

Eltelt néhány hét, és az EDRi újabb két hírleveléből tudok szemezgetni. Ezúttal olyan kérdések kerülnek elő, mint a Rojadirecta sport streaming oldal domain címével kapcsolatos per sorsa, a CETA tartalma és sorsa, az audiovizuális tartalmakkal kapcsolatos uniós jelentés módosítása és egy kis netes semlegesség.

Nem egyszer írtam én sem a Rojadirecta oldalt működtető Puerto 80 cég kálváriájáról. Az ún. „Operation in our Sites” kódnevű akció keretében, 2011. januárjában lefoglalt .com és .org végződésű domain címek visszaszerzésére a spanyol cég nem kevés időt, pénzt és energiát fektetett. És mind nemrég kiderült: sikerrel. Az Egyesült Államok ellen indított per hatására ugyanis az Igazságügyi Minisztérium ejtette a Puerto 80 ellen indított saját eljárását, más szavakkal „visszaadta” a domain címeket. Ugyanakkor a mai próbálkozásom ellenére mindkét domainről automatikusan a .me végződésű címre irányít a rendszer. Az EDRi írását lásd itt, avagy lásd a TechDirt cikkét.

Épp a legutóbbi EDRi-gram összefoglalóban tettem említést az EU és Kanada által megkötni tervezett szabad-kereskedelmi megállapodásról (CETA). Az EDRi újabb hírekkel szolgált ez ügyben, meglepő módon azonban úgy fest „zavar támadt az erőben”. Az EDRi szerkesztői írása szerint ugyanis a Tanács e-mailben tájékoztatta a tagállamokat és a Bizottságot arról, hogy a CETA büntetőjogi szankciókkal kapcsolatos része az ACTA-ból ismert modellt követi. Az e-mail azonban furcsának hat, ugyanis – többek között – e releváns kérdésben a Bizottságnak lenne joga eljárni, nem a Tanácsnak. A szerző arra is utal, hogy a Bizottság a fentiekkel ellentétes megállapítást tett korábban. A kérdés tehát az, ki ismeri a legfrissebb szövegverziót, és valójában tényleg van-e azonosság/hasonlóság az ACTA és a CETA között, vagy sem. Ugyanezzel függ össze az a hír, mely szerint a Bits of Freedom szervezet nyílt levelére válaszolva a holland kormány kifejezetten is megerősítette, hogy a Hamisítás Elleni Kereskedelmi Megállapodást (ACTA) – annak valamennyi formájában – elutasítja. Ennek a relevanciája ugyanakkor fontos lehet a CETA sorsát illetően is.

Ugyancsak a legutóbbi szemlézés keretében tettem említést arról az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottsága által elfogadott jelentésről, amely az internethozzáférés-szolgáltatók felelősségének erősítésére utaló passzust tartalmazott. Az EDRi ezúttal arról számolt be, hogy a Parlament szeptember 11-én tartott szavazásán a kérdéses rendelkezést törölte az érintett dokumentumból. Az EDRi mindezt – többek mellett – annak jeleként is értékeli, hogy az EP hivatalosan is elutasítja az ISP-k felelősségének szigorítását.

Forrás: Neutralitymap.org
És hogy Németh Laci kollégám is boldog legyen, íme egy érdekes világtérkép a netes semlegesség kapcsán. A térkép készítői igyekeztek összeszedni, hogy a világ egyes országaiban milyen mértékben korlátozzák az adatforgalmat az ISP-k. Amennyiben a statisztikák helytállóak, akkor eléggé…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük