Hírmorzsák #2.20

Viszlát, ACTA. Hogyan adjunk ki saját könyvet? Digitális könyvtárakat, de gyorsan! Kultúra és digitális technológiák. Mogulok a „kalózkodásról”. – Hírmorzsák #2.20.

Viszlát, ACTA – Stílszerűen a Függetlenség Napján emlékezett meg az EDRi az ACTA negatív vonatkozásaihoz köthető pozitív fejleményekről. Az EDRi egyenesen pozitívumként tekint az ACTA (és a SOPA) színre lépésére, mondván, hogy az abban foglalt rendelkezések és a kapcsolódó körítés nem csupán a társadalom, de még a(z európai) politikai elit berkeiben is minden eddiginél nagyobb figyelmet generált a „digitális alapjogi mozgalmaknak”. A SOPA megmutatta, mi is a rossz az ACTA-ban, az ACTA pedig elhalt, mivel szembement a modern kor vívmányaival. Rövid, de velős eszmefuttatás.

Hogyan adjunk ki saját könyvet? – A new yorki székhelyű On Demand Books rendkívül érdekes szolgáltatással (Espresso Book Machine) próbálja vonzóvá tenni a könyvek „önkiadását”. A cég által fejlesztett – gyorsaságára utalva az eszpresszó kávéról elnevezett – nyomdagép segítségével a kéziratok szerzői maguk is kinyomtathatják, majd értékesíthetik írásaikat. A New York Times cikke nem csak egy szervezet, a Politics and Prose példáján keresztül mutatja be a szolgáltatás előnyeit, de egy „egyszerű” magánszemély, Clare Dickens kötetéről is beszámol. Ms. Dickens alig több mint 10 dolláros előállítási költség mellett 16 dolláros áron értékesített könyvéből a könyvesbolti eladók szerint több olyan kötethez képest is több fogy, amelyeket professzionális kiadók dobtak a piacra. Az egyetlen gond a szolgáltatással, hogy – milyen meglepő – Magyarország nincs rajta azon a térképen, ahol a kiadásra alkalmas gépek találhatók. (A legközelebbi helyszín Ukrajnában található. Hm…)

Digitális könyvtárakat – de gyorsan! – Milyen az, ha egy digitális bennszülött KÖVETELI a fogyasztói igényeket kiszolgáló digitális könyvtárakat, széleskörű hozzáférést, multimédiát, persze mindent gyorsan és egyszerűen, saját anyagok hozzáadását, mások anyagainak elérését, mindezt saját iPhone vagy tablet igénybe vételével. És hogy a gyerekeknek mennyire igazuk van! Valószínűleg tényleg mindenkinek sok a dolga, de a kis hölgy jól látja: ő egy digitális bennszülött. Nem csak a jog, de a könyvtárak, az irodalom és sok más is az ilyen gyerekek kezében van. nem csak 15 év múlva, hanem már most is! (Persze ne csak a jogot lássuk mindenben, nehéz elképzelni, hogy lehet ennél cukibban kimondani, hogy „real time information”.)


Kultúra és digitális technológiák – A napokban egy rendkívül érdekes weboldalra bukkantam, s szeretném mindenkinek a figyelmébe ajánlani. A Digital meets Culture weboldalon a művészetek, a kultúra, a kulturális örökség és a digitális technológiák találkozási területeit gyűjti csokorba, s hívja fel a figyelmet érdekes hírekre, kapcsolódó rendezvényekre. Színvonalas felület, jó kezdeményezés!

Mogulok a „kalózkodásról” – Kerékpározás, túrázás, koktél partyk. És szerzői jog. Nem, nekem ilyenben nem igazán volt eddig részem, egyes nagyágyúknak (Viacom, Apple, Time Warner, News Corporation, Facebook, Google, csak hogy néhány példát említsek) ebben volt részük az elmúlt napokban. A PIPA/SOPA elvetését követően ugyanis úgy fest, hogy a tartalomipar egyes szereplői újra nekiállnak, hogy erőiket egyesítsék. Ezúttal egy pihenős-beszélgetős konferencia keretében. Ahogy Ari Emanuel mondta: „mikor a SOPA meghalt, sok beszélgetés is abbamaradt. De újrakezdjük őket.” (Az idézet a New York Times-tól származik.) Nagyon kíváncsi lennék, hogy két Bloody Mary között miről locsi-fecsizhetnek ezek a nagy emberek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük