Meghívás az Artisjus Szerzői Akadémiára

A héten egy újabb nagy megtiszteltetés ért: meghívást kaptam, hogy az Artisjus közös jogkezelő szervezésében immáron nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő Szerzői Akadémián tartsak egy mini előadást a sampling jogi megítéléséről.

Nem is oly rég a Zenei hálózatok programsorozat tavaszi második előadójaként beszéltem – bő 90 percben – a samplingről. Nagy örömömre szolgált akkor nem jogász, hanem elsősorban zenerajongók körében értekezni erről az izgalmas területről. Most még nagyobb kihívás előtt állok. Ezúttal az Artisjus által képviselt szerzők tudományos igényességű oktatása/tájékoztatása céljából életre hívott előadássorozat keretében, illetve mindössze harminc percben kell beszélnem a témáról. Már most azon töröm a fejemet, mit mondjak el, és mit ne…
Az esemény 2012. május 29-én, 15-17 óra között, az Artisjus Mészáros utcai épületében lesz. A program Facebook oldala elérhető itt. Tessék jönni!
A menetrend pedig a következő lesz:
1. “Szereplők a dalban, (kitől) kell engedélyt kérni? Határok a hangszerelés, átdolgozás, új előadás között. Mit szabad és mit nem? Mítoszok és valódi válaszok a szerzői jogban.” Előadó: Dr. Tóth Péter Benjamin (Artisjus, stratégiai és kommunikációs igazgató).
2. “Sampling – egy könnyűzenei slágertéma. Elégséges választ ad a jog a problémára?“. Előadó: Dr. Mezei Péter (SZTE ÁJTK, egyetemi docens).

3. “Hogyan csináld? Engedélykérések a gyakorlatban belföldi és külföldi dalok átdolgozására.” Előadó: Tisler Szilvia (Universal Music Publishing Magyarország, kiadói igazgató).

Az eseményt követően külön bejegyzésben számolok be az élményeimről.

4 thoughts on “Meghívás az Artisjus Szerzői Akadémiára”

 1. UD says:

  Értelem szerűen a BE vizsgám előtt 2 nappal… 🙂

 2. Dr. Mezei Péter, PhD says:

  Valószínű Dávid, hogy nem az én előadásom miatt lenne jó számodra ez az esemény, hiszen az enyémet már hosszan hallottad. A többiek miatt érné meg. De a vizsgaidőszak fontos dolog!
  Üdv,
  MP

 3. UD says:

  De amikor én hallottam az ELTÉ-n, akkor kevésbé volt "jogias", itt viszont már teljesen jogi szempontból lenne szó a sampling-ről, nem? De mindegy is, mindenképpen szeretnék menni, igazából két óra az egész, ennyi pihenés azért kell 🙂

 4. Dr. Mezei Péter, PhD says:

  De itt szerzőknek fogok beszélni és csak 30 percben. Szóval ez sem lesz az az ideáltipikus lehetőség a jogi vonatkozások egészének az átadására. A két órával viszont valóban nem teheted tönkre a Be. tanulmányaidat:-)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük