Nyúl, tojás, húsvét

Bár még csak a húsvét elején járunk, előfordulhat, hogy lassan eltelünk a húsvéti sonkával, tojással, tormával, és ami még dukálhat hozzá. Pihentető gyanánt gyors keresgélésbe kezdtem. A kíváncsiság hajtott ugyanis, mióta része kultúránknak a húsvéti nyuszi vagy a húsvéti tojás. Elvetemült gondolat, de mindezekről olvasgatva a szerzői jog is eszembe jutott.

Forrás: Global Plaza
A Wikipédia magyar nyelvű szócikke szerint a húsvéti nyúl elsőként a 16. században, német nyelvterületen jelent meg. Azóta hiszünk abban, hogy a csoki (vagy nem csoki) tojást a nyuszi hozza húsvét alkalmából. Ennél is régebbi, sőt kereszténység előtti szokás a tojások díszítése. (Ennek történeti vonatkozásairól a Magyar Néprajzi Lexikon kiváló tájékoztatással szolgál.) Egészen pontosan a tojások festése, vagy – persze talán ezt másfelé is így van – hazánkban a tojások patkolása. Sajnos ma már kiveszőben vannak a mellékelt fotón is látható csodás minták. Pedig, ha jól belegondolunk, ezek a díszítések még akár egyéni-eredeti, szerzői jogvédelemre igényt tartani jogosult alkotásokat is jelenthetnének. Ugyanez igaz lehetne a tojáspatkolásra. (Sőt, annak talán még érdemes is lenne egyszer utánajárni, hogy az új hungarikum-törvény ezekre a tojásdíszítési trükkökre kiterjedhetne-e. Én ezt perpillanat nem tudom.) Aki egyébként a míves húsvéti tojások iránt olthatatlan érdeklődést mutat, látogasson el a zengővárkonyi tojásmúzeumba.

A húsvétnak idehaza ugyancsak elengedhetetlen részét képezi a locsolóvers, és annak előadása. No, még csak véletlenül sem arra akarok utalni, hogy ha én holnap az „Én kis kertész legény vagyok” kezdetű verset elszavalom, máris előadóművésszé válok. Ehhez azért egy kicsit több kellene. Másik érdekes gondolat, hogy vajon e versek élvezhetik-e a szerzői jog védelmét? Valószínűleg nem. Locsolóverseink többsége inkább a folklór része, semmint a szerzői jogvédelem tárgya. Ennek ellenére egyáltalán nem lehetetlen, hogy egy-egy versecske és annak alkotója a szerzői jogi törvény által nyújtott előnyöket élvezze.

A sor még folytatható lenne olyan kérdésekkel, mint a húsvéti finomságok receptjei, húsvét alkalmából készített fotók, a húsvéti csokitojásokat gyártó cégekhez köthető IP védelem (bár elsősorban inkább védjegyoltalomra lehet gondolni). De ezekbe már nem megyek bele.

Inkább kívánok a blog valamennyi olvasójának kellemes húsvéti ünnepeket! (Ó, és bárcsak leadná valamelyik csatorna a „Kellemes húsvéti ünnepeket” című nagyon vicces Belmondo – Marceu filmet!)

4 thoughts on “Nyúl, tojás, húsvét”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük