Operation Fake Sweep – ez az idei jelszó

2011 első felében – amíg a PIPA/SOPA körüli hercehurca háttérbe nem szorította a hírértékét – rengeteget halhattunk az Operation in Our Sites akcióról. Ennek keretében az Egyesült Államok Belbiztonsági Minisztériumának bevándorlási és vámérvényesítési munkacsoportja domain címek tucatjait foglalta le. Néhány nappal a Super Bowl idei döntője előtt a munkacsoport újra akcióba lendült. Az idei első (összességében már tizedik) akció elnevezése viszont új: „Operation Fake Sweep”.

Tavaly több jelentős sport streaming oldal is lefoglalásra került, melyek komoly érvágást jelentettek a sportközvetítéseket online követni óhajtó fogyasztók számára. Ezen oldalak közül is kiemelkedett a Rojadirecta, amely spanyol létére amerikai domain cím alatt futott. (Az eredeti cím lefoglalása után persze az oldal más domainekről hamar elérhetővé vált újra.) A Rojadirecta tulajdonosa, a Puerto 80 cég nem hagyta annyiban a dolgot, és perre vitte a lefoglalást, habár máig nem vezetett eredményre a kiváló szerzői jogászokból álló ügyvédcsapat munkája.

2012 sem fog elmúlni anélkül, hogy a bevezetőben említett munkacsoport ne foglalna le amerikai domaineket. A TorrentFreak február 2-ai cikkei (íme az első, majd a második) szerint az idei lefoglalások 16 sport streaming oldalakat érintenek (firstrow.tv, xonesports.tv, firstrowsports.tv, firstrowsports.net, firstrowsports.com, hq-streams.tv, robplay.tv, soccertvlive.net, sports95.net, sports95.com, sports95.org, sportswwe.net, sportswwe.tv, sportswwe.com, youwwe.net és youwwe.com). Aki ezekre az oldalakra most felmenne, csak a mellékelt kép szerinti figyelmeztetést olvashatná. Az idei lefoglalások egyik érdekessége, hogy a .tv végződésű domain hivatalosan Vanuatu szigetéhez tartozik, azonban az amerikai Verisign cég kezeli azt. A lefoglalások másik érdekessége, hogy akárcsak tavaly, idén is „épp” a Super Bowl előtt néhány nappal került sor az akcióra. A munkacsoport igazgatója, John Morton nem is tagadja az amerikai foci liga és a lefoglalások összefonódását. A most lefoglalt 307 domain cím közül 291 hamis NFL termékeket árult. A maradék 16 pedig sport streaming oldal, melyek minden bizonnyal a hivatalos közvetítésre utaló linkek tucatjait, talán százait is közzétették volna, hogy a Super Bowl iránt érdeklődők online követhessék az eseményeket. Morton szerint „legyőztük azokat a nemzetközi hamisítókat, akik jogellenesen profitálnak ebből az eseményből, az NFL-ből, a sportolókból és a szurkolókból”.

Az eddigi 10 operatív akció keretében 669 domain került lefoglalásra. A mostani 307 azt jelenti, hogy ez volt az eddigi legkiterjedtebb akció. Folytatás következik…

Update #1: Az Index is cikkezett a témáról.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük