Breaking News: Az Európai Unió Bírósága elé viszik az ACTA-t

A Bizottság többi tagja is támogatta Karel De Gucht, az Unió kereskedelmi biztosának javaslatát, amely arra irányul, hogy az ACTA-t az Európai Unió Bíróság – az alapjogokkal összevetve – vizsgálja. (A nyilatkozat teljes szövege itttalálható.) Kiemelve a véleménynyilvánítás szabadságát, a tájékoztatáshoz való jogot, a személyes adatok védelmét, továbbá a szellemi tulajdon jogát. A vita lényegében még mindig két alapvető érdek és érték ütközésére vezethető vissza, az egyik oldalon az internet szabadságát hirdetők, míg a másikon a szellemi tulajdont (és annak nem elhanyagolható gazdasági vetületeit) védelmezők állnak.

Mint az már ismert az ACTA végleges szövegét már decemberben elfogadta a Tanács, felhatalmazva a tagállamokat az aláírásra. (Már hazánk is aláírta az egyezményt!) A Bíróság majdani döntése a még kiváró államok számára lehet egyfajta támpont, illetve kihúzhatja a kritikusok méregfogát azzal, hogy az alapszerződésekkel való összhangról a leginkább autentikus és független fórum mond véleményt. Egyet lehet tehát érteni a biztos azon kijelentésével, hogy ez volt a logikus lépés annak érdekében, hogy a széles körű vita valóban tényekről szólhasson. Karel De Gucht nyilatkozatában kiemeli továbbá (nyilván az ACTA által keltett médiavisszhangrareflektálva), hogy az ACTA-nak nem célja egyes oldalak cenzúrázása illetve azok leállítása. A biztos azon állítása azonban, hogy az ACTA nem változtat semmit az Európai Unióban (sic!), már vitára adhat okot és legfeljebb formális értelmezése védhető.
„So let me be clear: ACTA will change nothing about how we use the internet and social websites today – since it does not introduce any new rules. ACTA only helps to enforce what is already law today.”
A biztos nyilatkozatával és az eseményekkel kapcsolatban további tájékoztatást Michael Geist blogján, a Techdirt oldalon és a TorrentFreaken találhatunk.

Update #1: 2012. február 29-én Rebecca Harms és Daniel Cohn-Bendit zöldpárti EP képviselők, miközben teljes mértékben egyetértenek azzal, hogy az ACTA EU-konformitását az Európai Unió Bíróságának is meg kell vizsgálnia, nyílt levelükben kifogásolták az Európai Bizottság döntésének azon szegletét, hogy arról a képviselők nem kaptak előzetesen tájékoztatást.

One thought on “Breaking News: Az Európai Unió Bírósága elé viszik az ACTA-t”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük