A Hadopi – más szemszögből II. PUR

Pur – vagyis tiszta. PUR – vagyis „promotion des usages responsables”, azaz a felelősségteljes használat elősegítése. PUR – vagyis a HADOPI módszere a kulturális javak jogszerű forrásból történő on-line fogyasztásának elősegítésére.


A francia szellemi alkotásokról szóló törvény előírja a HADOPI számára azt is, hogy támogassa az interneten jogszerűen elérhető alkotások kínálatának bővítését. A rendelkezés alapvetően azt a célt szolgálja, hogy a fájlcserével szemben alternatívát nyújtsanak, így nyitva több frontos harcot az illegális letöltések ellen. A PUR tulajdonképpen egy tanúsítvány arról, hogy a szolgáltató webáruházában jogszerű forrásból származó műveket (nem kizárólag zeneműveket) kínál akár ingyenesen, akár ellenérték fejében. Jelenleg 41 platform kapta meg a tanúsítványt, ebből 30 zeneműveket kínál. A tanúsítványt megszerzett szolgáltatók között azonban van olyan is, amelyik játékokkal, sőt képekkel foglalkozik.

Ennek látható jele a logó és az azt népszerűsítő kampány. Színvonalas filmeket és plakátokat készítettek a legális zene-és filmfogyasztás elősegítése érdekében. Ezek már korábban itt a blogon is szerepeltek, de azért csatlakozva a HADOPI kampányához következzen itt egy másik spot.

A PUR tanúsítványhoz szorosan kapcsolódik, így áttételesen a HADOPI-hoz is (bár nem a hatóság kezdeményezéséről van szó) a Carte musique elnevezésű program. Ez egy állami dotációval működő program, aminek célja a 12-25 év közötti korosztály zenefogyasztásának elősegítése. Az 5, 10, illetve 25 euró értékű kártya értékét az állam megduplázza, amelyet egy, a PUR tanúsítvánnyal rendelkező és a programban résztvevő webáruházban lehet levásárolni. A legnagyobb zeneáruházak, mint az iTunes, a Fnac vagy az Amazon csatlakoztak a kezdeményezéshez. A 25 eurós kártya felhasználása esetében átlagosan 5 albumot vagy 38 zeneszámot lehet megvásárolni. Érdemes viszont az egyes webshopok által nyújtott saját kedvezményeknek utánanézni, mivel jelentős eltérések adódhatnak a letölthető zeneszámok számát illetően. Eredetileg csak elektronikus formában, a honlapon történő regisztráció után lehetett a kártyát igénybe venni. Sajnos a rendszer csak francia IP címekről engedte a regisztrációt. Viszont több e-mail címmel akár többször is lehetett regisztrálni, így akár többször is érvényesíteni a kedvezményt. Tavaly november óta (a karácsonyi ajándék vásárlás időszakára időzítve) már plasztik kártyaként is elérhető a Carte musique, amelyet nagyobb áruházakban lehet megvásárolni.

Eleinte a kormány azt kommunikálta, hogy a program sikeres, az első nyilatkozatok még arról szóltak, hogy a bevezetését követő héten már 10.000 fiatal igényelte a kártyát. Azóta viszont más a program bukásáról cikkeznek, ugyanis az eladási adatok alapján mindössze 50.000 elektronikus kártyát értékesítettek. Ezen a tendencián a plasztik kártya sem változtatott, úgyhogy a 2012. évi költségvetésben a programra szánt összeget le is csökkentették.

A HADOPI persze saját tevékenységét (értsd: a PUR-t és a hozzá tartozó kampányt) sikeresnek értékeli, bár az iTunes eladási adatainak növekedése szerintem inkább az iTunes saját marketingjének tudható be, mintsem a „felvilágosító kampánynak”. Mindezek ellenére azért szurkolok, hogy a PUR, de főleg a Carte musique életképes program maradjon, mivel azt gondolom, hogy puszta erőből, három csapással nem lehet a fájlcsere ellen hatékonyan fellépni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük