Breaking News: SOPA: R.I.P.

A Martin Luther King-nap miatti hosszú hétvége első napján, szombaton a SOPA beterjesztője, Lamar Smith úgy döntött: félreteszi a törvényjavaslatot. Az interneten örömtüzek gyúltak, a szent ügy (vagyis a javaslat elbuktatása) érdekében összefogott vállalatok és magánszemélyek is boldogságtól csillogó szemmel vonulhattak el ünnepelni. De hogyan is jutottunk el idáig?

Miután a PIPA a Képviselőházban nem került elfogadásra, 2011. október 26-án a texasi republikánus Lamar Smith (a képen) benyújtotta a Stop Online Piracy Act (SOPA) nevet viselő törvényjavaslatot, amely „testvérénél” még szigorúbb szabályozást valósított volna meg. A tervezet szerint minden olyan oldal ellen bírósági eljárás kezdeményezhető lett volna, amelyen jogsértő tartalom található. Ennek fényében egy Facebookon megosztott link miatt akár az egész oldal „lekapcsolható” lett volna.

Az internet történetében példátlan összefogás történt, egymással rivális cégek (pl. Google és Yahoo) fejezték ki nemtetszésüket a javaslattal kapcsolatban. Ennek eredményeként decemberben lényeges módosítások történtek a szövegben, a képviselőházi szavazást pedig januárra halasztották. 2012. első két hetében az események felgyorsultak: január 13-án Smith újabb, sokak által megkérdőjelezett részeket húzott ki a szövegből, majd – talán a január 18-ára tervezett Blackout Day várható hatásaitól félve – január 14-én a „polcra rakta” sok vihart kavart javaslatát.

Minek köszönhető ez a döntés? A várható népharag és az érintett szolgáltatók tiltakozása mellett különböző elemzések és vélemények is azt bizonygatták, a tervezet törvénnyé válása esetén a mai fogalmaink szerinti internet megszűnne létezni. A forgalom csökkenése bevételkiesést eredményezne, amely a gazdasági válság után talán végre lábra álló gazdaságnak sem jönne jól. A már korábban is az internet szabadsága mellett felszólaló Barack Obama kormánya közleményben fejezte ki nemtetszését a javaslatokban található megoldások ellen, amelyet sokan örömmel fogadtak. (Erre válaszul a SOPA támogatóinak egyik leglelkesebb tagja, a médiacézár Rupert Murdoch több Twitter-üzenetben szólt be az elnöknek. Lásd erről az 1709Blog bejegyzését is.)
A SOPA hivatalosan csak „félre lett téve”, de ezen előzmények ismeretében nagy biztonsággal kijelenthető: elbukott. A benne megfogalmazott durva módszerek olyanoknál is kiverték a biztosítékot, akik alapvetően nem foglalkoznak ezzel a témával. A nagy kínai tűzfalhoz hasonló megoldás nemcsak azokat riasztotta el, akik ezen kívül rekedtek volna, hanem azokat is, akiket elvileg védett volna. Még kérdéses, hogy a szintén függőben lévő PIPA esetében milyen döntés születik, de ezen eseményeket követően (mivel a Fehér Ház ezt sem támogatja) vélhetően hasonló sorsra jut. A december elején Darrell Issa képviselő által beterjesztett OPEN ésszerű alternatívát nyújthat, de ennek elfogadásához a jelenleg megsértett, elbukott zene- és filmipari lobbi beleegyezése szükséges. Az internetes társadalom átmenetileg fellélegezhet.

A témában lásd még az Index bővebb cikkét.

2 thoughts on “Breaking News: SOPA: R.I.P.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük