Leáldozóban a magyar film?

Nagyon elszomorító írást olvastam az Indexen az imént. Annyira felkaptam a fejemet erre, hogy gyorsan – egy rövidet – blogolni is kell róla. A „Sikeresen leszoktunk a magyar filmekről” című cikk szerint idén alig tizedannyi ember nézett meg kevesebb mint feleannyi magyar filmet a mozikban.

A statisztikák szerint évente közel 950 ezer mozijegy kelt el magyar filmekre korábban. Idén ez eddig kilencven ezer körül mozog. Az Index szerzője hangsúlyozza, hogy jövő héten még mozikba kerül az S.O.S. Love című film, mégsem valószínű, hogy az év hátralevő napjaiban ettől minőségi változás várható az értékesített jegyek számában. A legsikeresebb film idén amúgy a Vad Magyarország című, kiváló természetfilm lett, húszezernél (!) alig több nézővel.

 
A felsorolást nem folytatom, az Index cikkben szépen elolvasható a tízes „top” lista. Valójában nagyon elszomorítónak tűnik a helyzet. A magyar filmipar már az elmúlt években, évtizedekben is komoly problémákkal küzdött. Az új finanszírozási rendszertől pedig nem tudom, mennyiben lesz várható a nézőszámok megemelkedése. Főleg úgy, hogy a jövőben kevesebb film fog támogatást kapni. Kiváló magyar filmekből viszont eddig is született minden évben néhány, gyengécske, mégis szórakoztató alkotások is szép számmal születtek. A kevesebb támogatott film ezért nem úgy tűnik számomra, hogy a helyzetet feltétlenül jó irányba tudná eltolni. A 950 kontra 90 ezres nézőszám valami másról árulkodik. Persze, az első érv az lehetne, hogy „rosszak a magyar filmek”. Pedig szerintem ez nem igaz. A harmatgyenge, történet nélküli, csupán a vizuális hatásokra építő amerikai moziknál ezerszer többet adhat egy-egy hazai alkotás. Ha például választanom kellene a színvonalon aluli Hupikék Törpikék 3D film és a sokak által kritizált, pedig szerintem nem olyan rossz Macskafogó 2 között, nem vitás, hogy utóbbira szavaznék.
No, ez a poszt csak amolyan szomorkodás volt, én magam megoldást nem találok erre a dilemmára ma este. Ezért inkább fogom magam, és visszamegyek a balettbe!
(Persze mindenki véleménye érdekel.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük