Kellemes Karácsonyt a blog olvasóinak

Ha már az idei év az újításoké volt, akkor először a blog történetében hadd kívánjak minden lelkes olvasónak Kellemes Karácsonyi Ünnepeket kívánni ezúton is! Hm… De most, hogy belegondolok… Azért a karácsonynak is van némi köze a szerzői joghoz. Hiszi vagy sem az olvasó: a Biblia “szerzőinek” személyhez fűződő jogai még ma is védelmet élveznek Dániában. Hogy is mondta Hamlet? (Megfejtéseket lehet kommentben küldeni!)
S íme némi karácsonyi kiegészítés még: a Plagiarism Today oldal összegyűjtött öt közkincsbe tartozó karácsonyi dalt, és öt olyan nótát, amely bár jó régi, de még nem tartozik közkincsbe. Előbbihez sorolható például a Deck the Halls, a Jingle Bells vagy a Silent Night (ezek a 19. századból származnak, utóbbi Ausztriából). Utóbbihoz tartozik például a Santa Claus is Coming to Town, a Have Yourself a Merry Little Christmas, White Christmas vagy a Little Drummer Boy. Ó, ezek de jó kis dalok. (És egy részük szerepel az örök kedvenc Reszkessetek betörőkben is.)

5 thoughts on “Kellemes Karácsonyt a blog olvasóinak”

 1. s.peter says:

  Pardon, de "szerző" a legtöbb vallás szerint (minusz ateizmus) részben vagy egészében maga Isten, szóval talán tisztázni kéne, h mi is a Biblia a ilyen aspektusban a jogász szemével:) Gyüjteményes mű, fordítói munka terméke, esélyesen public domain…?

  Szóval megoldásom a kérdésedre nincs, de gondoltam akkor már ideteszek pár kérdőjelet én is:)

  És persze boldog ünnepeket, szeretettel várjuk kiváló postjaidat 2012-ben is!

 2. Dr. Mezei Péter, PhD says:

  Kedves S. Péter!

  Hűha, sajnos se teológus, se vallásszakértő nem vagyok, de biztos komolyakat lehetne vitatkozni erről a dologról.

  Még ha esetleg költői is lett volna a fenti kérdés, azért félve (naivan?) felteszem azt a kérdést, hogy vajon a katolikus vallás tanai szerint nem Máté, Márk, Lukács, János a "szerzői" az apostoli evangéliumoknak? Mármint elfogadom, ha a hívők szerint Isten "sugallta" a leírtakat, de "elvileg" a fenti négy emberke írta le a gondolatait. Sőt, olyat is hallottam, hogy a Bibliát Konstantin császár szerkesztette egybe a IV. században. Vagyis ez esetben ő pedig a gyűjteményes mű szerzőjeként értékelhető:-)

  Ja, utolsó: tudom, hogy Péter volt olyan kedves, hogy megküldte nekem Mikszáth levelezését. No, karácsonyra megkaptam a Mikszáth különös házassága című darab szövegkönyvét négy másik Görgey drámával egy kötetben:-)

  Üdv,
  MP

 3. s.peter says:

  Kedves Péter,

  igen, ilyesmikre gondoltam:), vagy teszemazt ha a szerző Isten, akkor az apostolok a fordítók(?) lennének, és rögtön felvetődik az egyéni jelleg vagy annak hiányának kérdése…de persze nem szeretnék ebbe hosszabban belemenni, jogos meglátás, hogy ezt hagyjuk a teológiára:)

  És a könyv igazán figyelmes ajándék volt:)

  További szép ünnepeket,
  Peter

 4. Dr. Mezei Péter, PhD says:

  Igen, hasonlóan kellemes ünnepeket!
  Üdv,
  MP

 5. Lygia says:

  Kedves Péter!
  A Biblia álláspontja leginkább a következő:
  „A teljes írás Istentől ihletett és hasznos a tanításra, a feddésre, a megjobbításra, az igazságban való nevelésre”-2Tim3,16
  Továbbá, ha a keresztény hit oldaláról közelítjük meg ezt a kérdést, Jézus az ószövetségi írásokat,igéket fejből idézte, és elég sokszor mondta: " meg van írva…" vagy a prófétákon keresztül kijelentett valamit. Saját maga tevékenységével kapcsolatban is mindent Istennek tulajdonít: "Mert akit az Isten küldött, az Isten beszédeit szólja; mivelhogy az Isten nem mérték szerint adja a Lelket." -János3,34.
  A további részekre pedig kijelenti:"De mikor eljő amaz, az igazságnak Lelke, elvezérel majd titeket minden igazságra. Mert nem ő magától szól, hanem azokat szólja, amiket hall, és a bekövetkezendőket megjelenti néktek." -János16,13
  Mivel a Szentháromság szerint Isten egylényegű, a Biblia alapján a Biblia szerzője maga Isten. :)És szabad felhasználást engedélyezett, kivéve:
  "Hogy ha valaki ezekhez hozzá tesz, e könyvben megírt csapásokat veti Isten arra;És ha valaki elvesz e prófétálás könyvének beszédeiből, az Isten annak részét eltörli az élet könyvéből, és a szent városból, és azokból, amik e könyvben megírattak." Jel22,18-19
  Ez csak az én meglátásom. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük