A Rolling Stones-tól a Radioheadig

2011. október 27-én Békés Gergely, az Előadóművészi Jogvédő Iroda (EJI) jogtanácsosa tartott “A Rolling Stones-tól a Radioheadig – Üzleti modellek és túlélési stratégiák a zenepiacon” címmel vendégelőadást az InfoCopy Diákkörnek Szegeden.

Kis szegedi diákkörünk második szemeszterének “külsős” vendége ezúttal Békés Gergely volt. Az EJI jogtanácsosa a fenti címmel tartott előadást a zeneipar fejlődéséről (ide értve a társadalmi és technikai változásokat is), az abban tapasztalt hullámvölgyekről (CD, internet, fájlcsere), a zeneipar bevételeinek alakulásáról, és a zeneipar kilátásairól.
Gergely, lévén az Előadóművészi Jogvédő Irodától érkezett, különös hangsúlyt fektetett az előadóművészek helyzetének alakulásáról. Modellszámítással igyekezett bemutatni, hogy egy átlagos magyar aranylemez esetén (melyet ma már 5000 eladott példány után meg lehet szerezni) mi az a bruttó bevétel, amit egy zenekar megkap. Nem véletlen, hogy emiatt különféle alternatívákban kell gondolkodnia a legtöbb előadónak, s így egyre hangsúlyosabb szerephez jut (megélhetésüket is tekintve) a koncerteknek és a merchandising tevékenységnek. Hallhattunk továbbá a Radiohead online értékesítési modelljéről, mellyel az “In Rainbows” című lemezüket próbálták online eladni (félsikerrel), az élő koncertek ingyenes jellegének kontraproduktivitásáról, a rádió- és televíziószervezetek által fizetett jogdíjak csökkenéséről, és általánosságban a jogdíjszisztémáról is.
Nem állítanám, hogy mostantól rózsásabban látnám a zeneipar helyzetét (és jövőjét), de drukkolok. Gergely megkérdezte, hogy hány CD-t vásároltak idén a diákkör tagjai, vagyis a szerzői jog iránt fogékony hallgatók, és a válasz sem volt túl pozitív. No, én eggyel biztos növelni fogom idén még ezt a számot, mivel talán már ki is jött Zorán új albuma. És kiszámolom, hogy a vételárból Zorán vajon mennyit kap kézhez.
(A “külsős” vendégek meghívásának “tradícióját” tavasszal Gyenge Anikó vendéglátásával kezdtük. Az ő előadásával kapcsolatos posztot lásd itt.)

2 thoughts on “A Rolling Stones-tól a Radioheadig”

  1. Iko says:

    Sajnálom, hogy nem tudtam ott lenni az előadáson, biztos érdekes volt. Én egyébként látok egy halvány fénysugarat. A Neo együttes hozzáállása jó példa lehetne. A Six Pixels című EP-jük nem jelent meg CD-n, csak netről lehetett letölteni tavaly. Az EFOTT-on jelképes aranylemezt is kaptak érte. Egy interjúban azt mondták, hogy ők továbbra is az ingyenes zeneletöltésben gondolkodnak (ezzel nem teljesen értek egyet, nem minden előadó teheti meg). Azt a nézetüket viszont abszolút osztom, hogy a fizikai adathordozók ideje lejárt. Porosodik ugyan egy Discmanem valahol, de már rég nem azon hallgatok zenét. Az emberek telefont (MP3/MP4 lejátszót) használnak zenehallgatásra, ráadásul az online letöltés esetén csökken az előállítási költség is. Vettem idén egy CD-t, de a közeljövőben nem tervezek újat, mert ha úton vagyok, maximum az ujjamon pörgethetem.

  2. Dr. Mezei Péter, PhD says:

    Szia Ildi! Köszönöm a hasznos kommentet! Remélem az államvizsgád jól sikerült!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük