Breaking News: bejutott a Német Kalózpárt a berlini parlamentbe

Mikor 2009-ben 3,4%-ot ért el a Német Kalózpárt (Piraten Partei Deutschland) a szövetségi választásokon, sejteni lehetett, hogy a párt tartományi szervezetei mindent megtesznek majd a soros tartományi választások alkalmával a sikeres szereplésért. Tegnap (2011. szeptember 18-án) a berlini szervezeti egység bizonyította: van jövője a kalóz mozgalomnak.

A 2011-es tartományi választások során a Kalózpárt eddig csak 1-2 százalék körüli eredményeket ért el (például Baden-Württembergben vagy Szászországban).  Az NSZK fővárosában azonban másként alakult a helyzet: a tegnap megtartott berlini tartományi választásokon a Kalózpárt berlini szervezeti egysége 8,9%-os eredménnyel bejutott a berlini képviselőházba, melyet már egy nappal a választások előtt előre vetített Rick Falkvinge, a Svéd Kalózpárt alapítója. A közel 130.000 szavazattal – és így 15 mandátummal – a Kalózpárt ötödik erővé vált a berlini törvényhozásban.
A siker az 1000 kalóz kampánytevékenységének, a 12 ezer plakát kiragasztásának, a számtalan interjúnak, az 50 oldalas programnak köszönhető a Német Kalózpárt híradása szerint. Ráadásul a kampány költségei még így is csak 35.000 euróra rúgtak.
Hogy ez mire „elég”? Vagy másként: a párt mire lesz képes, nem csak a szavazatokkal, hanem a programjukkal is? Majd meglátjuk. Egy biztos: a propaganda most már nem lesz elég! Valamit le kell tenni az asztalra. Sebastian Nerz, a Német Kalózpárt elnöke viszont optimista. Szerinte a berlini siker megmutatta, hogy a Kalózpárt nem csak idealisták gyűjtőhelye, hanem képesek a német politika megváltoztatása iránt tenni is.
Az eseményről lásd az ITCafé cikkét, vagy idegen nyelven a TorrentFreak híradását, a Frankfurter Allgemeine Zeitung netes írását, illetve az 1709 Blog bejegyzését.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük