Hírmorzsák #1.8

Sport streaming közvetítés a Facebookon. 106 éves vélemény a kalózokról. A bestseller-klauzula Németországban. Blog a Google Music Betáról. Végül jó üzlet a BitTorrent a nagy ISP-knek? – megjött a Hírmorzsák #1.8.

Sportmeccs a Facebook-on – Abszolút első helyre kívánkozik ma az a hír, mely szerint elsőként a „történelem” során labdarúgó mérkőzést fog streamelni a Facebook közösségi oldal. No persze a tény, hogy a kilenced (!) osztályú Ascot United FC és a Wembley FC FC-kupa előselejtezőjéről van szó, már más dimenzióba helyezi a fenti tényt. 700 millió Facebook profil ide vagy oda, a mérkőzést a Budweiser UK fogja „közvetíteni”, melynek jelenleg közel 70.000 rajongója van. (Mondjuk azt nem tudom, hogy a fenti hír hallatára hányan lájkolták az oldalt.) E sajátos újítás valószínűleg inkább csak érdekes PR akció marad egy ideig, de tagadhatatlanul előre vetíti annak lehetőségét, hogy a jövőben egyre több sportközvetítést követhetünk majd a neten (jó minőségben). Az Ascot United honlapján is olvashatunk minderről.

106 éves vélemény a kalózokról – Fél éve írtam egy bejegyzést egy – akkor – 156 éves magyar panaszról, melyben Beőthy Zsigmond az ellen tiltakozott, hogy Bucsánszky Alajos a „Koszorú” című művét engedély nélkül utánnyomta. A héten a Copyhype oldalon Terry Hart valami hasonlóra lelt. Egy amerikai zeneszerző, John Philip Sousa levelében, melyet a Daily Mail szerkesztőjének küldött, a zenei kalózok – szinte messianisztikus, illetve annak vélt – viselkedéséről panaszkodott. Ínyencfalat a szerzői jog története iránt rajongóknak. (A mellékelt kép a Wikipédia oldaláról származik, és Sousát ábrázolja 1900-ban.) És csupán az érdekesség kedvéért, íme egy TorrentFreak bejegyzés az első mozis kalóz történetéről (már persze ha valóban ő volt az első). Rendkívül érdekes.

A német bestseller klauzuláról – Ritkán szoktam német hírekről beszámolni, ez sajnos az én hibám. Ezúttal azonban egy olyan érdekes anyagra leltem, amelyet, függetlenül attól, hogy nem köthető túlzottan a digitális technológiák és a szerzői jog közös világába, mindenképpen meg kell osztanom a blog olvasóival. A magyar szerzői jogi törvényben (48.§) is megtalálható az ún. bestseller-klauzula, amely – nagyon leegyszerűsítve – arra az esetre, ha a felhasznált mű sikere nagyobb az eredetileg vártnál, s a szerzőnek a bevételekből való részesedése méltánytalanul alacsony (a felhasználási díjra is tekintettel), akkor a bíróság módosíthatja a felhasználási szerződést, s elrendelheti, hogy a szerző több pénzt kapjon a felhasználótól. Az 1709Blog bejegyzése három német jogesetre is tekintettel (az egyik Jack Sparrow német kaszkadőrének, a másik a Tetthely főcíme szerzőjének, a harmadik pedig a Das Boot operatőrének utólagos díjazásáról szól) kiválóan összefoglalta a bestseller-klauzula német jogban betöltött szerepét és működését. Must read! (Ugyanezt a témát lásd még a Future of Copyright oldalon.)

Blog a Google Music Betáról – Az Indexen nemrég jelent meg egy írás, melyen keresztül a Music Beta működését ismerhettük meg (lásd a Hírmorzsák #1.7 utolsó hírét). Ezúttal arról olvashattunk a hírportálon, hogy a Google egy új blogot indított Magnifier néven, melyen – ahogy azt például az MR2 honlapján is nap mint nap láthatjuk – egy-egy zenekart ismerhetünk meg, s hozzájuk köthetően akár ingyenesen letölthető zeneszámokhoz is hozzá lehet férni.

Jót üzlet a BitTorrent a nagy ISP-knek? – A Northwestern University és a Telefónica Research kutatói egy nemrégiben közzétett tanulmányban arra a következtetésre jutottak, hogy a nagyobb ISP-k üzletileg jól járnak azzal, ha a fogyasztók a BitTorrent protokollt használják. A felmérés 169 ország 500.000 felhasználójának internetes letöltési szokásait követte nyomon két éven át. (A tanulmány konklúziója olyan érdekesnek tűnik, hogy a nemzeti ünnep – és egyben születésnapom – után visszatérek erre a kérdésre, elolvasom a cikket, és kifejtem róla a véleményemet.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük