Hírmorzsák #1.2

Legális zeneletöltés és streaming Kínában, dán tervek a jogérvényesítés erősítéséről, a cloud computing előretörése a fejlődő országokban, interjú Amelia Andersdotterrel, a svéd Kalózpárt európai parlamenti képviselőjével és végül egy kőkemény gondolat a PROTECT IP Act kiterjesztésének lehetőségéről: erről szól a Hírmorzsák #1.2.

Ingyenes és legális zeneletöltés és streaming Kínában – A New York Times cikke a domináns kínai keresőmotor, a Baidu, és a Universal, a Sony és a Warner által grundolt One-Stop China két éves szerződést kötött, melynek keretében a Baidu használói ingyenesen kereshetnek, streamelhetnek illetve tölthetnek le 500.000 dalt (melynek 10%-a mandarin vagy kantoni nyelvű). A szolgáltatás tehát ingyenes a fogyasztók számára, a Baidu pedig a reklámbevételekből fog valamennyi meghallgatás és letöltés után egy fix jogdíjat fizetni a One-Stop China részére. A reklámbevételekből abban az esetben is részesül a One-Stop China, amennyiben azok elérnek egy bizonyos összeget. Nagyon érdekes kérdés, hogy az 500.000 dal elég-e arra, hogy a világ egyik „legfertőzöttebb kalóztársadalmát” a legális fogyasztás felé terelje. Mindenesetre a szolgáltatás ingyenes jellege nagy mozgatórugó lehet.
A jogérvényesítés erősítése Dániában – A Kluwer Copyright Blogon olvashatunk arról, hogy a dán kormány által életre hívott bizottság néhány javaslatot fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogyan lehetne a szerzői jog és az internet viszonyát racionalizálni. Ennek keretében a bizottság az online jogérvényesítés erősítésének, a legális üzleti modellek szélesebb kínálatának, a fogyasztók fokozottabb tudatosságának, illetve az információs levelek postázásának fontosságát hangsúlyozza. Bár dán nyelven nem tudok, egyesek talán igen, ezért íme, itt érhető el a konkrét dokumentum. Valószínű, hogy a fenti négy részterület csak annak fényében volna igazán könnyen megérthető. Ja, és a bizottság kifejezetten elutasítja a fájlcserélés fejében járó jogdíj bevezetésének ötletét.
A cloud computing térnyerése a fejlődő országokban – A GfK (Growth from Knowledge) által Brazíliában, Kínában, Németországban, Indiában, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban lefolytatott kutatás kimutatta, hogy a cloud computing szolgáltatások egyre nagyonn teret hódítanak maguknak, különösen a fejlődő országokban. Bár korábban az adatvédelmi aggályok jellemezték a fogyasztói hozzáállást, mára megfordult a helyzet, és a felhőben tárolt adatok biztonságát jelölik meg nagyon sokan a szolgáltatás legelőnyösebb jellegzetességeként.
Interjú a svéd Kalózpárt EP képviselőjével – Az Index július 21-én közölt le egy terjedelmesebb interjút a svéd Piratpartiet elviekben európai parlamenti képviselőjével, Amelia Andersdotterrel, aki a gyakorlatban egyelőre nem ül bent a patinás brüsszeli épület üléstermében. Interjú a Kalózpártról, az Európai Parlamentről, a médiajogról, a szerzői jogokról és némi üldözési mániáról. Hogy mit is akar mondani Paul McCartney-val: fogalmam sincs. Valamiről lemaradhattam, mert ilyen szerintem nem történt!
Terjedjen ki a Copyright Alert rendszer a DDL szolgáltatókra is? – James Gannon azt javasolja, hogy az általa „online veszélynek” és a „jólét megrontóinak” tartott DDL szolgáltatókra is terjedjen ki a legnagyobb ISP-k és egyes szerzői jogosultak által nemrég kötött „six-strikes” egyezség hatálya. Gannon ötletei, melyek minden korábbi elképzelésnél keményebbnek tűnnek, gyakorlatilag nonszensz, képtelen ideák. Olyannyira, hogy a hétvégén le is írom külön bejegyzésben, miért…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük