Holland törvény a netes semlegességről

Legalábbis annak egy részéről. A holland parlament alsó háza nagy többséggel elfogadott egy olyan törvényjavaslatot, amely megtiltaná a mobiltelefonos internetszolgáltatóknak, hogy extra díjat kérjenek olyan  alkalmazások használatáért, mint például a Skype, avagy hogy blokkolják azokat.

A 2011. június 22-én elfogadott javaslat a világ második törvénye lehetne, amely a „netes semlegesség” követelményét törvényi szinten rögzítené. (Az első Chile volt.) A norma lényege az, hogy kizárja a holland szolgáltatók számára, hogy a számukra versenytársat jelentő alkalmazásokkal (ide értve ingyenes sms-küldő szolgáltatásokat is, mint például a WhatsApp) szemben olyan eszközökkel éljenek, mely piaci jelenlétüket veszélyezteti. A javaslatból akkor lesz törvény, ha a felső ház is elfogadja azt, amire megvan minden esély. A jogalkotás jelentősége nem elméleti: a KPN internetszolgáltató ugyanis valóban pénzt kért volna az internetes telefonos alkalmazások használatáért.

Természetesen a fejleményeket mindenki saját szája íze szerint értékeli. A fogyasztói érdekképviseletek felállva tapsolnak (egyesek számára a netes semlegesség egy „basic right” – mondjuk erről azért érdemes lenne beszélgetni), a Dutch digital rights movement és a Bits of Freedom a többi európai államnak is javasolja a holland példa követését. Más elemzők viszont arra figyelmeztetnek, hogy a lépés várhatóan az előfizetői díjak emelkedését fogja maga után vonni, és a fejlesztéseknek is gátját vetheti, hiszen a Skype-hoz hasonló ingyenes alkalmazások használata nem biztos, hogy lehetővé teszi a szolgáltatók befektetéseinek megtérülését.

A törvény egyébként azt nem fogja tiltani, hogy a szolgáltatók a sávszélesség tükrében eltérő előfizetési díjakat szabjanak. Ennek fényében könnyen lehet, hogy a törvény életbe lépése esetén az egyes ISP-k jelentősen eltérő válaszlépésekre szánják magukat. A javaslat szövegét angolul lásd az alábbi linken.

Érdemes elolvasni az EDRi írását, valójában azonban a hírrel kapcsolatban elég a keresőbe beírni, hogy „net neutrality law netherlands”, és ömleni fognak a lehetőségek. Kissé furcsállom is például, hogy a New York Times cikkét majdnem szó szerint – a szerző nevének feltüntetése nélkül – leközölte a Guardian. (Némi törlés azért van a szövegben.) A hírt a Gépnarancs is összefoglalta.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük