Digitális Agenda jelentés (2011)

Május végén az Európai Bizottság közzétette a „Digital Agenda Scoreboard” című munkaanyagot. Ebből kitűnik, hogy az EU viszonylag jó úton halad, hogy a Europe2020 stratégia részét képező digitális agenda célkitűzéseit elérje – de még messze a vége.

A Digital Agenda eredendően 101 speciális lépést írt elő, melyek közül a Bizottságnak 78-at, a tagállamoknak 23-at kellene megvalósítaniuk. A beszámoló szerint a Bizottság 10 célkitűzésnek időben (tavaly) eleget tett, hatot azonban 2011-re halasztott. (Ellenben egyet előre hozva teljesített.)

A Bizottság szerint az internethasználat általánosságban véve nagyon gyorsan terjed, ami jó, bár az igazán nagy sávszélességű internet még messze van attól, hogy bárki számára hozzáférhető legyen. Az állampolgárok egyre gyakrabban használják az e-kormányzati eszközöket, illetve egyre gyakrabban vásárolnak online, habár nem határokon átívelően. A kis és középvállalkozásokra ugyancsak jellemző az online vásárlás, kevésbé jellemző azonban az online értékesítés. A Bizottságot örömmel tölti el a LED izzók piacának szélesedése is, a kutatás-fejlesztésbe öltpénzek azonban nem kielégítők egyelőre.

A Bizottság a Digitális Agenda sikerét mérendő 13 kulcsfontosságú területet jelöltek meg. A mellékelt ábra ezt foglalja össze kiválóan. Érdemes végig tekinteni, hogy tavaly, illetve idén milyen mértékű előrelépés történt a 2015-ig megvalósítandó 100%-os szinthez képest.

A Digitális Agendával kapcsolatos további információk elérhetők az alábbi uniós weboldalon. Külön köszönöm Munkácsi Péternek, hogy felhívta a figyelmemet a jelentésre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük