Elhagyni a sötét oldalt?

Kissé költői a kép, melyet a címben használtam, hiszen a YouTube videóportált a híres Viacom v. YouTube ügyben sem marasztalta el (első fokon) az illetékes bíróság az Egyesült Államokban szerzői jogok megsértése miatt, mégis tagadhatatlan, hogy a Google tulajdonában álló weboldalon hemzsegnek a jogellenesen feltöltött tartalmak. Ezért talán a „szürke zóna” kifejezés jobban illene arra a „területre”, amelyről erősen igyekszik kitörni a YouTube. Ennek egyik megoldási lehetősége lehet a mozifilmek online kölcsönzési modelljének bevezetése.

Közel két éve folynak a tárgyalások a YouTube új (természetesen jogszerű, vagyis engedélyeken alapuló) online filmkölcsönzési üzleti modelljének bevezetéséről. A New York Times cikke szerint három vezető filmes céggel (Warner Brothers, Universal Pictures és Sony Pictures Entertainment) sikerült megállapodnia a YouTube-nak, azonban másik három – az amerikai filmes piac 60%-át uraló – céggel (Walt Disney, 20th Century Fox és Paramount Pictures) még nem. A Paramount távolmaradása tökéletesen érthető, hiszen az a Viacom tulajdonában áll, amely egyelőre nem valószínű, hogy elássa a csatabárdot nagy ellenfelével.

A tét nem csekély. A YouTube oldal használói naponta három milliárd (!) alkalommal tekintenek meg videótartalmakat, vagyis rendelkezésre áll egy olyan széles fogyasztói tábor, amelyet ha sikerül professzionális filmek kölcsönzésére buzdítani (nyersen: pénzt költeni), akkor az – a reklámbevételeken felül – komoly hasznot hozhat a tulajdonosok számára. A verseny persze elég éles: a Netflix jó ideje áttért az online kölcsönzésre a fizikai hordozók helyett, az Amazon is a piacon van, az iTunes pedig jó ideje jelentős szereplője a filmek online értékesítésének. Sőt mi több, kísérleti jelleggel már a Facebookon is lehet filmet streamelni. 

Szerzői jogilag mindez releváns-e? Természetesen! Méghozzá sok szempontból. Nagyon fontos körülmény, hogy a YouTube még csak véletlenül sem gondolkodik abban, hogy engedély nélkül beindítsa szolgáltatását (mint azt nemrég az Amazon tette). Mindez részben taktikai húzás is lehet, hiszen a YouTube valószínűleg nagyon nem akarja elveszteni perét a Viacommal szemben. (Legfrissebben lásd erről itt.) A legálisra való törekvés pedig nagyon hasznos cselekedet ilyen „veszélyes időkben”. Végül az is valószínű, hogy a legális szolgáltatások körének bővülésével sokakat vissza lehet csábítani az illegális felhasználások világából – a sötét (vagy szürke) oldalról – a legális piacokra (a „világosba”).

Update #1: A szolgáltatás hivatalosan is beindult 2011. május 9-én – adta hírül az ITCafé.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük