Digital Economy Act(atologatás)

Bár eredendően úgy volt, hogy a Digital Economy Act bírósági felülvizsgálata tárgyában 2011. márciusában döntés születik, erre mégsem került sor. Március végén véget sor került ugyanis az eljárás szóbeli részére, a bíróságnak azonban hetekre/hónapokra van még szüksége, hogy döntést hozzon. Úgy tűnik ráadásul, hogy a törvény körüli huzavona eltarthat 2012 nyaráig is!

A  TalkTalk és a BT azért indított eljárás a High Court előtt, mert meglátásuk szerint a Digital Economy Act-et a jogalkotás rendjével ellentétes módon fogadta el az (előző) angol Parlament, illetve mert a jogszabály nem adekvát módon kíván reagálni a fájlcserélés kihívásaira. Eredendően a High Court most márciusra ígérte, hogy határozni fog, azonban ez elmaradt. Ugyan sor került a szóbeli meghallgatásokra március 23-28 között, döntés azonban nem született, sőt a High Courtnak még legalább 6-8 hétre szüksége van, hogy a rendkívül összetett beadványokat elemezve helyes konklúzióra jusson.
ami nem túl szerencsés, azonban azok, akik eddig tartottak a törvény következményeitől (amely annyiban hasonlít a francia három csapás rendszeréhez, hogy végső szankcióként a fogyasztó internet-hozzáférése korlátozható lesz), most fellélegezhetnek. A bírósági felülvizsgálat fényében van olyan parlamenti képviselő, aki szerint a jogszabályban foglaltaknak jövő tavaszig nem fognak érdemben érvényt szerezni.
Ezzel együtt az Ofcom sem teljesítette azon feladatát, hogy a témához kapcsolódó „magatartási kódexet” kidolgozza. Épp ezért az ezzel kapcsolatos határidő meghosszabbítása várható. A kulturális, média és sport ügyekért felelős minisztérium szóvivője szerint a póthatáridő egyelőre nem ismert, azonban igyekeznek publikálni a kódexet, amint csak lehet. Azt viszont nem lehet tudni, jelzi a ZeroPaid írója, hogy az Ofcomnak szabott új határidő meghatározásakor figyelemmel lesz-e az illetékes miniszter a bírósági felülvizsgálat eredményére?

Türelem és figyelem!

Update #1: Részletes beszámoló olvasható a témáról az EDRi-gram #9.7 számában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük