Amikor két óriás egymásnak ugrik

Érdekes perről adott hírt a New York Times a minap: a Time Warner Cable (TWC) kábeltelevíziós szolgáltató és a Viacom (mint televíziós szervezet) egymásnak estek. Míg ugyanis a TWC azt állítja, hogy a televíziós csatornákat iPad-en (és más tábla pc-ken) elérhetővé tévő (streamelő) „TWCableTV” alkalmazás nem tekinthető jogsértőnek, addig a Viacom szerződésszegéssel és a szerzői jogok megsértésével vádolja a TWC-t.

2011. márciusában a TWC piacra dobta a TWCableTV alkalmazást. Ennek segítségével a kábelszolgáltató előfizetőinek lehetősége nyílt az előfizetés keretében elért televíziós csatornákat a táblagépükön is elérni – otthonaikban. Alig egy hete néhány televízió-szervezet (a Viacom mellett a Scripps Networks, a Fox Cable Networks és a Discovery Communications) perrel fenyegette meg a TWC-t, ha szolgáltatását továbbra is nyújtani fogja. Bár a TWC ideiglenesen kivette a panaszos felek csatornáit a kínálatából, jelezte, jogi útra kívánja terelni az ügyet, saját igazát keresve. Ezért keresetet nyújtott be egy szövetségi körzeti bírósághoz, melytől azt kérte, hogy állapítsa meg: a TWCableTV nem sért jogot.

Gyakorlatilag néhány perccel később a Viacom pedig arról adott hírt, hogy ugyanazon bíróságnál pert indított a TWC-vel szemben szerződésszegésre és a csatorna szerzői jogainak megsértése miatt. A Viacom állítása szerint a TWC lépése ugyanis megakadályozza azt, hogy a Viacom engedélyezhesse tartalmait (műsorait) az olyan szolgáltatóknak, mint a tábla pc gyártók. A TWC egyébként pont ezzel ellentétesen azt állítja, hogy a táblagépek, melyek az előfizetők otthonában akár televízióként is alkalmazhatók, beleértendők azon technológiai eszközök közé, melyeken keresztül történő sugárzásra a kábelszolgáltató jogot szerzett.

Mivel a TWCableTV márciusi megjelenése óta a TWC állítása szerint alkalmazását már több mint 360.000 alkalommal töltötték le, a per tárgya nem elhanyagolható. Sőt, úgy fest, hogy nem csak a TWC kívánja ilyen eszközökkel fogyasztóit kiszolgálni. A Cablevision új alkalmazását ötvenezren töltötték már le, és más kábelszolgáltatók is hasonló streaming alkalmazás kidolgozásán fáradoznak. A per tehát kiemelkedő jelentőségű lehet: nem mindegy ugyanis, hogy a csatornák ezért külön jogdíjakra számíthatnak-e vagy sem!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük