Tároljunk zenét az Amazonnál?

Egyáltalán nem újdonság, se technikailag, se üzleti értelemben, az Amazon által a héten beindított új szolgáltatás. Ennek keretében az Amazon lehetővé teszi regisztrált felhasználóinak, hogy a számítógépeiken tárolt (elsősorban zenei) tartalmakat feltöltsék a cég szervereire, majd azokhoz bárhol, bármely más eszköz segítségével hozzáférjenek. Az Amazon bizakodik – vagy inkább túlfeszíti a húrt?

Egy friss New York Times cikkben olvastam, hogy az Amazon beindította a Cloud Drive nevű szolgáltatását. Ennek segítségével a cég 5 GB-os online tárhelyet biztosít regisztrált felhasználóinak, hogy oda mp3 vagy aac formátumú zenefájlokat töltsenek fel számítógépeikről. (A tárhely mérete 20 GB-ra ugrik, amint az adott felhasználó az Amazonon keresztül vásárol zenét, illetve egy évre 20 dollár befizetése ellenében.) Ráadásul a tárhely kihasználtságát virtuálisan nem terhelik az Amazonon keresztül vásárolt dalok. A Cloud Drive párjaként működő Cloud Player pedig arra teremt lehetőséget, hogy e tartalmakat a későbbiekben bárhonnan, bármely eszköz segítségével meg tudja hallgatni (streaming technológiával) az adott felhasználó (vagyis elvileg más nem). Az Amazon zenei igazgatója, Craig Pape, szerint a fenti szolgáltatáshoz nem kellenek engedélyek, mivel ez nem több egyszerű „külső tárolásnál” (mintha egy külső merevlemezre másolná a tartalmat a felhasználó).

A fenti videót az ITCafén megjelent írásban találtam (melyet Barna József jegyez). Ugyanitt további hasznos információk találhatók a Cloud Drive működéséről.

A hurráoptimizmus valószínűleg nem teljesen jogos.

Sok évvel ezelőtt a UMG v. MP3.com ügyben a bíróság megállapította, hogy a szolgáltató engedély nélkül továbbközvetíti a jogvédett műveket, amennyiben lehetővé teszi az mp3 formátumú dalok központi szerverre való feltöltését („beam it”), amelyekhez később a feltöltők bármikor hozzáférhettek. (Alig három éve egy másik szolgáltatás, az MP3tunes is hasonló perbe keveredett.) Bár a Cloud Drive-ot még nem sikerült teljesen kiismernem, lévén Amazon regisztrációm sincs, ennek ellenére úgy érzem, hogy a két üzletpolitika között (első pillantásra) nincs érdemi különbség.

Ráadásul úgy fest, hogy a Google és az Apple azért nem indította be hasonló szolgáltatását, mert a jogosultak érdekképviseleteivel folytatott tárgyalásaik (egyelőre) nem vezettek eredményre. (Sőt úgy tudom, a Spotify is szövi a saját terveit.)

Elvi problémát jelenthet továbbá, hogy az Amazon valószínűleg nem lenne képes kiszűrni, hogy mely feltöltött tartalom származik jogszerű és melyik illegális forrásból. Abban sem vagyok biztos, hogy meg lehetne akadályozni, hogy egy felhasználói fiók létrehozása után hozzáférést biztosítson a felhasználó a privát tárhelyen lévő dalokhoz – adott esetben pénzért. (Talán a belépéskor használt IP-címek ellenőrzése segíthet, hisz dinamikus IP címek esetén rendkívül gyanús lehetne, ha például egyazon időben egy magyar és egy new yorki személy lép be a felhasználói fiókba. Ez azonban egyelőre fantazmagória részemről.)

Amennyiben e megállapítások helytállóak, akkor az amerikai jogrendszer alapján a felhasználók által elkövetett szerzői jogsértésekért az Amazon közvetett jelleggel tartozna felelősséggel. Kétségtelen, hogy ez esetben felmerülne az elektronikus kereskedelmi (DMCA) felelősségkorlátozási szabályok alkalmazhatósága is. (Habár elsőre nehezen tudom elképzelni, miként szereznének aktuális tudomást a jogosultak arról, hogy konkrét jogvédett műveiket/teljesítményeiket többszörözték a felhasználók az Amazon szerverein.)

Végső soron egy kiváló technológiai és jogi dilemmával állunk ismét szemben, s épp ezért valószínű, hogy ennek a történetnek is lesz folytatása. Amint lehet, beszámolok róla!

Update #1: Megtisztelő, hogy a HVG merített egyet, és posztolta a bejegyzésemet. Köszönöm! Ráadásul érkezett már komment is (ezt meg Zsoltnak köszönöm). Sőt, úgy nézem, hogy az ITCafé is. Ezért köszönet Barna Józsefnek! (És külön köszönet, hogy e hivatkozások révén a bejegyzést már több mint kétszázan olvasták.)

Update #2: Egy nagyon hasznos, tartalmas írás olvasható minderről az Ars technica oldalán! (Amely arra is utal, hogy az Amazon talán még a fentieknél is tovább menne, például úgy, hogy a feltöltött zenei könyvtárakat barátok számára is elérhetővé tenné. Ez még nagyobb hümmögést válthat ki a szerzői jogászokból!)

Update #3: Újabb hasznos linkekkel teletűzdelt írás érhető el az SG.hu oldalán (és íme az eredeti hír is).

Update #4: Az Indexen olvastam ezt a cikket a webtárhelyek összehasonlításáról. Érdekes.

5 thoughts on “Tároljunk zenét az Amazonnál?”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük