Operation in Our Sites

Nem is oly rég írtam arról, hogy egy zenei blogger domainjét lefoglalta az USA Belbiztonsági Minisztériumának bevándorlási és vámérvényesítési munkacsoportja, mert feltehetőleg szerzői jogsértést követett el (bírósági bizonyítás híján igenis fontos a „feltételezhetőleg” kifejezés). Már akkor is kifejeztem ellenérzésemet ezzel kapcsolatban, ráadásul azóta folyamatosan ezzel a kérdéskörrel találkozok. Az EDRi is hangsúlyosan foglalkozik a bírósági eljárást helyettesítő módszerekkel nemrég kiadott dokumentumában.

(Érdemes előre jelezni, hogy a jelen szituáció bírósági engedély birtokában történt. Az ezzel kapcsolatos beadványt a TorrentFreak február 3-án tette közzé – a dokumentumot lásd itt.)
Úgy fest, hogy a hivatal tovább folytatja akcióját, amelyet az „Operation in our sites” névvel jelölnek egyes hírforrások. Ennek egyik újabb áldozatául a Rojadirecta oldal vált (s mint azóta kiderült, összesen 10 domainről van szó). Erről a weblapról a nyári, labdarúgó világbajnoksággal kapcsolatos kutatásunkban szerzői jogász kollégákkal említést tettünk, mint az egyik legismertebb online sportközvetítéseket indexáló oldal. A szolgáltatás lényege nem több egyszerű linkelésnél, az más kérdés, hogy a linkek egy része engedély nélkül továbbközvetített sportmérkőzésekre utal. Ez annyit tesz tehát, hogy a Rojadirecta részben közreműködik szerzői jogsértésekben.
A spanyol jog alapján – melyet bírósági ítélet erősít meg – azonban a szolgáltatás ab ovo nem tekinthető jogsértőnek. Ennek ellenére a hivatal, köszönhetően annak, hogy a Rojadirecta (elsősorban) „.ORG” domain alatt futott, lefoglalta ezt a címet, s most jelenleg a mellékelt kép található a weblapon. A TorrentFreak híre szerint a hatóság egyáltalán nem értesítette a domain tulajdonosát (bár ez már a korábban említett esetben is így volt), így konkrétan nem tudni, hogy a mellékelt képen is látható tájékoztatás mely konkrét szándékos jogsértéseket takar. (A képen egyébként jól látható, hogy nem csupán a hivatal akciójáról van szó. Ott látható az Igazságügyi Minisztérium és a Nemzeti Szellemi Tulajdon Védelmi Koordinációs Központ logója is.)
Szóval a lényeg az, hogy az érdekes esetekből lassan tendencia lesz. És ez újabb kérdéseket vet fel, melyek megtárgyalása időszerű kezd lenni.
Update #1: Ahogy a TorrentFreak update-elt, kénytelen vagyok én is: egy másik sportközvetítések eléréseit linkelő oldalt, az általunk ugyancsak vizsgált atdhe.net domainjét is lefoglalták. Szorul a hurok… (Habár az oldal azóta – köszönet Laci kollégámnak – atdhe.me címen ismét elérhető.)
Update #2: Úgy fest, hogy a lefoglalások még nem értek véget. A TorrentFreak szerint mindez a közelgő Super Bowl miatt van. Könnyen lehet! Ezzel kapcsolatos hírek az IPKat blogon is olvashatók.
Update #3: Íme az EDRi híradása is az eseményekről.
Update #4: Május 22-ei a hír, hogy újabb domaineket foglalt le a minisztériumi munkacsoport.
Update #5: Júniusban kiderült, hogy a weboldal mögött álló cég olyan nagyágyúkat kért fel a jogi képviseletre, mint Mark Lemley vagy Ragesh Tangri.

5 thoughts on “Operation in Our Sites”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük