Módosították a HADOPI törvényt

Február első napjaiban a francia Nemzetgyűlés módosította az online jogsértések megakadályozására megalkotott HADOPI törvényt. Az új rendelkezése szerint a HADOPI hatóságnak jogában áll segítséget nyújtani állami és privát szervezeteknek, hogy a hatóság célkitűzéseinek megvalósítása érdekében innovatív kutatásokat és kísérleti projekteket folytassanak. A módosítás valószínűleg azt jelentheti, hogy magánkézben lévő cégek fogják az internetes „kalózok” utáni hajszát folytatni. Az EDRi szerint azonban már most arra figyelmeztetnek egyesek, hogy a törvénymódosítást az ellenzék az Alkotmánytanácshoz fogja vinni.

Egy másik törvénymódosítás is úton van egyébként, melynek az a célja, hogy lehetővé tegye a HADOPI hatóság számára, hogy az egyes fülön csípett jogsértők aktáit elektronikusan továbbíthassa az ügyészség felé, illetve hogy a bírósági ítéletek továbbítása is elektronikus formában történjék.

Azt hiszem, hogy ez utóbbi módosítás különösebb akadályokba nem fog ütközni, bár a gyakorlati jelentősége szerintem hagy kivetni valókat maga után. Érdemi gyorsítás csak annyiban várható tőle, hogy a bírósági ítéleteknek az eljuttatása néhány nappal gyorsabban fog megtörténni, másrészt azonban valószínű, hogy rövid idő alatt meddő vitákat szülhet a módosítás atekintetben, hogy mikor tekinthető egy elektronikus levél kézbesítettnek például egy yahoo-s postafiókra? (Mi van akkor, ha a postafiók tulajdonosa felhagy az adott e-mail cím használatával?)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük