Meglepő hazugság

Az egyik kedvenc digitális szerzői jogi témám a sampling, amiről ezen a blogon, ha ritkán is, de szoktam bejegyzéseket posztolni. A témával kapcsolatos előadásaim egyik legfontosabb eleme a Jay-Z által feldolgozott „Hard Knock Life” című betétdal az Annie című musicalből.


Íme a kérdéses hangfelvétel:

Csupán a biztonság (és az összehasonlíthatóság) kedvéért álljon itt egy videó ugyancsak a YouTube-ról, ami a kérdéses forrásművet tartalmazza (bár konkrétan nem épp ezt a felvételt samplingelte Jay-Z, mivel ez szemlátomást a musical filmes változatából van kiemelve, de a jelen pillanatban ez mellékes, a lényeg hallható).

És akkor a meglepetés! A Fair Use Lab nevű oldal, amely az amerikai szerzői jog egyik legfontosabb tételével, az általam is gyakran vizsgált (még a disszertációmban is külön fejezetet kapó) fair use teszttel kapcsolatos információkat, eseteket, érdekességeket gyűjt csokorba, egy interjú részletet közölt nemrég, amiben Jay-Z beismerte, hogy amikor a fenti dal elkészítéséhez kért engedélyt az eredeti jogosultaktól, hazudott nekik azzal kapcsolatban, hogy az Annie mennyire fontos, meghatározó eleme volt a fiatalkorának. A hazugság szerint a musicalt élőben is látta a Broadway-n. Gyakorlatilag nem, és mindent csak kitalált, hogy megkapja az engedélyt a felhasználásra. Jay-Z szavaival élve:

„GROSS: So in other words, you lied a little bit in order to get the rights.
JAY-Z: Yeah, it was, you know, it was a bad lie for a good reason.”

Hát nem tudom… Egy olyan jogrendszerben, ami notóriusan szeret pereskedni, ez a beismerés talán túlzottan is bátor. Nekem viszont hasznos információ, s mikor legközelebb ismét előkerül e dal az óráimon, újabb történettel tudom majd színesíteni a kurzus kereteit.

2 thoughts on “Meglepő hazugság”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük