A technológiai fejlesztések hónapja is volt

Ha előbb a perekről tettem említést, akkor nem lehet elmenni két fontos technológiai fejlesztésről sem fájlcsere fronton, melyek e hónapban érlelődtek ki. Elsőként arról számolt be a TorrentFreak (melyet aztán az Index is átvett), hogy BTDigg névvel beindult az első teljesen tracker nélküli torrent keresőmotor.

A DHT 2005 óra elérhető a legtöbb torrent kliensben, mely arra ad lehetőséget, hogy a torrent fájlokat tároló központi szerver kiiktatásával egyidejűleg a felhasználók a többi peer számítógépét kutassák át a konkrét tartalmak után. (S ennek megfelelően a torrent indexáló oldalak ugyan „rámutatnak” torrent fájlokra, de azokat nem tárolják a szervereiken.)

A BTDigg a DHT hálózat átkutatásával keresi és indexálja a torrenteket. Ha jól értelmezem ezt, akkor gyakorlatilag a BTDigg a DHT hálózatra „ültet rá minket” a keresés során. Az Index cikkírója a BitTorrent új generációjáról beszél, ha azonban a szolgáltatás működését jól értem, akkor ez így egészében nem igaz. (Lásd: a tracker nélküli torrentezés már egy ideje megjelent.) Mindenesetre egyértelműen új perspektíva jelent meg a fájlcserélésben.

A másik érdekes hír szerint a The Pirate Bay által 2009 végén megkezdett mágnes linkes fájlcserélés is újabb fejlődési fázisához ért. (A mágnes linkeket korábban ugyancsak úgy találtuk, hogy nem eredményez önálló generációt.) A mágnes linkek kidolgozásával az indexáló oldal a torrent fájlok helyett már csak az adott fájlhoz tartozó hash-fájlt indexálta, és ezen keresztül lehetett a konkrét torrent fájlt és a mögötte meghúzódó tartalmat a peerek felkutatásával fellelni. Egy mágnes link azonban alapvetően rendkívül „csúnya”, hosszú adathalmaz, amely így nehezebben terjeszthető. Úgy fest, hogy ezen a kellemetlenségen lett úrrá az Mgnet.me.

A fenti képen is látható „konvertáló” célja, hogy a hosszú mágnes linkeket fogyasztható, egyszerű linkekké generálják. Ily módon gyakorlatilag a fájlcserélés lassan áttevődhet az indexáló oldalakról a mobiltelefonok, a Twitter vagy bármely más fórumra, komoly fejtörést okozva az online kalózkodással (lassan tényleg) szélmalomharcot folytató jogosultaknak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük