Váratlan ellenállás

A Netflix tavaly novemberben jelentette be, hogy a fizikai hordozók (DVD-k) postázásán alapuló modelljéről rövidesen átáll az online streamelési megoldásra. A lépés egyértelmű és logikus, persze a kivitelezés kérdéses. Remélhetőleg nagy teljesítményű szervereik lesznek, hogy egyszerre sokan, nagyon sokan hozzáférhessenek a tartalmakhoz. (E ponton persze tanács, amit valószínűleg maguk is megfontoltak már, esetleg emellett is döntöttek, bár ezt nem tudom: használj BitTorrentet. Ennek segítségével ugyanis sokat megspórolhat magának a Netflix.)

Csakhogy ezen a ponton hihetetlen ellenállásba ütközött a cég. Miután a Netflix „termékmenedzser igazgatója” bejelentette, hogy a netes szolgáltatásnál leveszik a képernyőről az alternatív DVD-rendelést lehetővé tevő ikont, egyöntetű támadás érte a céget a fogyasztók részéről. Nem kevesen azzal fenyegettek, ha ez tényleg így lesz, inkább más szolgáltatást keresnek. Mindennek okai valószínűleg többrétűek lehetnek: talán megszokás (na nem feltételezem, de a DVD-ről otthon biztos sokan készítettek másolatot), talán kényelem (akkor küldöd vissza a DVD-t, amikor akarod, a streamelés pedig instant, azonnali, „itt és most”), talán félelem (a Netflix szerverkapacitása kapcsán), illetve – és ez nagyon fontos – mert jelenleg online még jelentősen kevés film érhető el.

Akármi legyen is a vége, a folyamat megállíthatatlan. Kérdés inkább az, milyen véráldozattal jár majd ez a cégnek. Nem hiszem, hogy beleroppannának, hiszen mostanság gondolkodnak azon, hogy további piacok felé nyissanak. Majd meglátjuk.

Update #1: megjelent egy színvonalas írás a Netflix kapcsán az IPKat blogon, érdemes hozzáolvasni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük