Újabb RapidShare siker

A svájci RapidShare 2010-ben több országban (Németország, Egyesült Államok) is sikerrel bizonyította szolgáltatása jogszerűségét. Nemrég egy újabb győzelmet arattak, ezúttal ismét Németországban.

Úgy fest, hogy a düsseldorfi fellebbviteli bíróság előtt a RapidShare jó pozíciókkal rendelkezik. A hamburgi fórummal ellentétben, mely ugyancsak nemrég – saját korábbi gyakorlatához ragaszkodva – azt mondta, hogy a RapidShare nem tesz meg minden tőle telhetőt a jogsértések megakadályozására, a düsseldorfi taláros testület saját gyakorlatot dolgozott ki. Bár e döntést még nem olvashattam el, mert nem jutottam hozzá, az erről szóló híradás szerint az ítélet jelezte, hogy a cég mindent megtesz a jogellenes fájlok eltávolítása iránt (értesítési és eltávolítási eljárás alapján), ezért a kulcsszavas filter programok telepítése indokolatlan, a különféle fórumokon, és egyéb oldalakon elhelyezett RapidShare linkek törlésére pedig nincsen lehetősége a cégnek.
Mindezek alapján elsőre úgy fest, hogy kétféle nagy bírósági gyakorlat épült ki, és a hamburgi, illetve düsseldorfi bírák egymást is kritizálva igyekeznek saját igazukat bizonyítani. Ebből az következik, hogy a felek egyik legfontosabb feladata a nekik kedvező bírósági illetékesség megteremtése lehet. Mindenesetre lassan, de biztosan eljutunk oda, hogy a Szövetségi Legfelsőbb Bíróság is foglalkozni fog a jelenséggel. Kellene már egy világos iránymutatás (sosem elfelejtve persze, hogy valamennyi per tényállása egyedi!!!)
Update #1: Újabb hír e tárgykörben itt.
Update #2: És íme az EDRi írása.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük