Rövid hírek…

Elsőként a zeneiparral kapcsolatban. A HVG január 8-ai számát csak most olvastam ki, és találtam benne egy nagyon jó kis írást Ligeti Nagy Tamás tollából. Ez tovább erősíti azokat az ismereteket, miszerint a zeneipar a fizikai hordozók világából lassan kikopva az online értékesítésre, de még inkább a koncertbevételekre alapozva képzeli el jövőjét. Az írás (számomra) újdonságként megemlíti, hogy egyes kiadók (újabb) zenei portál indításán gondolkodnak. Nekem ez teljesen új, azonban a HVG által – januári indulással említett – Superbox ma még biztosan nem létezik. (Ami a legközelebb állhat hozzá lásd itt.) A cikkíró úgy tudja, hogy a Universal fogja e Superbox oldalt havi 799 forintért kínálni, milliós repertoárt elérhetővé téve rajta. A cikk egyelőre nem érhető el a HVG honlapján, még elég friss. Valószínűleg pár napot várni kell még az online elérésre.

Update #1: Áprilisban beindult az oldal, de a Vodefone égisze alatt. Erről az ITCafé is írt, illetve júliusban én is.

Másrészt a Wikipédia kapcsán. Az Indexen közölték azt a cikket, ami a 10 évessé vált Wikipédia kapcsán készült, és a hazai „ünnepségről” szólt. Érdemes végigolvasni, némi webkettes infó található benne. Az írás mottója amúgy ez lehetne:

„Csakhogy a Wikipediának soha nem az internetezőknek kellett elmagyaráznia, mire jó, hanem a tisztességben megőszült akadémikusoknak, a papírba szerelmes könyvtárigazgatóknak, az akadékoskodó egyetemi tanároknak. Azoknak, akik még mindig nem hajlandók elhinni, hogy névtelen önkéntesek ingyen képesek olyan enciklopédiát összeállítani, ami méretét, tehát a szócikkek számát tekintve ötvenszer akkora, mint a nyomtatott enciklopédiák királya, a Britannica. És hogy ötvenszer nem rosszabb nála, az is biztos.”

Harmadszor pedig a „fájlcsere” világából. A hétvégén jelent meg a New York Times elektronikus folyóiratában egy írás, ami az okos telefonokkal való jogsértés lehetőségeiről szólt. A kiinduló pontot a cikkíró saját élménye jelentette, amikor a Barnes & Noble-ben üldögélve a telefonjával fényképezett le több oldalt egy szakácskönyvből, és hazaérve úgy érezte, hogy rosszat tett. Ezután jól körbejárta a témát, igazi szakembereket megszólítva. Na persze egyikük automatikusan a zenei „kalózkodásra” terelte a szót. A lényeg mégis az, hogy ez is egy helyes kis írás a web 2.0 és a fájlcsere világából. Ötórai tea mellé!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük