Anonimitás már itthon is

Kora hajnalban jött az információ: már magyar cég is kínál internetes anonimitást (OAS) biztosító szolgáltatást. Az iPon cég „iPoltalom – rejtsd el magam” szolgáltatása tulajdonképpen ugyanazt kívánja nyújtani, mint amit a híres svéd IPREDator, vagy néhány más szolgáltatás, pl. a Mullvad, vagy a Relakks. Ennek segítségével az internetező egy virtuális magán-hálózathoz (virtual private network) csatlakozik, és ezen keresztül lép fel az internetre. A szolgáltatás révén a felhasználó a hivatalos (ISP-vel kötött előfizetői szerződés szerint neki kiosztott, dinamikus vagy statikus) IP címe helyett egy saját IP címet kap, ami azonban az iPon-hoz köthető, vagyis automatikusan nem lehet felfedni, ki is a felhasználó. Mivel azonban a cég nem tárol IP címeket, ezért nem lesz arra lehetőség, hogy esetileg össze lehessen kapcsolni egy konkrét iPon IP címet a konkrét felhasználóval. Ez a pont szerintem eléggé visszás, és ebből még lesz kavar.

Külön figyelmet érdemel egy dolog: a cég által elérhetővé tett „GYIK” technikai segítséget nyújt (hogyan telepítsek, mi van, ha nem tudok e-mailt küldeni stb.) + besegít kicsit a fájlcserélőknek. Az ötödik kérdés és az arra adott válasz így szól:

Melyik Torrent programot használjam? Mi az Azureus Vuze-t ajánljuk, ezzel biztosan működik a szolgáltatás, innen töltheted le: http://usite.hu/prg/Azureus


Nem semmi. Megjegyzem, hogy több mint visszás, hogy egy GYIK nem tartalmaz utalást arra, hogy esetleg/netalán/ad absurdum jogi következményei lehetnek-e a szolgáltatás igénybevételének (még ha ezt első pillantásra nehezen is tudom elképzelni, akkor is fontos lenne). Ehhez hasonlóan egyenlő a viccel, hogy az ÁSZF megismétli a telepítéssel kapcsolatos technikai információkat. Ami fontos:

Adatvédelem: birtokunkba jutott, a Megrendelő azonosításához szükséges adatokat bizalmasan kezeljük, kizárólag a rendelés teljesítéséhez használjuk fel, és semmilyen formában nem adjuk tovább harmadik félnek.

Na azért ennyire ne igyunk előre a medve bőrére. Szerintem fognak megkeresések érkezni hozzájuk. Adott esetben még perek is lesznek belőle. (Kár, hogy arra nem lesz rálátásom…)

Ami pedig a csúcs:

A szolgáltató által kezelt adatok fajtái, tárolásuk és esetleges továbbításuk célja és időtartama, az adatok továbbításának biztosítása, az adatbiztonság, valamint az előfizetőnek, illetve a felhasználónak az adatkezeléssel kapcsolatos jogairól és kötelezettségeiről szóló tájékoztatás: Nincsenek ilyen jellegű adatok a VPN szolgáltatásnál.

Teljesen „korrekt”.

Ja, még egy megjegyzés. Laci kollégám, akinek külön köszönet a hírért, majd biztosan ellenőrzi, hogy érdemben milyen különbség fedezhető fel ár/érték arányban, de egy fontos megállapítás. Az iPon a legegyszerűbb (5MBit) szolgáltatását 990 Ft-ért adja havi előfizetés esetén (éves előfizetés esetén ennek díja 743Ft/hó + elvileg 3 ingyen hónapot adnak), a legdrágább szolgáltatás (30MBit) pedig 4790Ft havi előfizetés esetén és 3593Ft/hó éves előfizetés esetén. Csupán a példa kedvéért a fent említett Mullvad havi 5€-ért, a Relakks és az IPREDator pedig negyedévente 149 svéd koronától (kb. 16-17€) adja a szolgáltatását. Vagyis a 990Ft még versenyképes is lehetne, de a 4790Ft erős túlzás.

De a kedvencem akkor is ez: szerintük a felügyeleti szervük a Nemzeti Hírközlési Hatóság. Mire, ha nem erre kellene ugrania az NMHH-nak?

(Még egyszer köszönet Lacinak a hírért!)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük