És akkor Finnország is belép a sorba?

Épp aznap, hogy hazautaztam Turkuból, szokásos előadásom megtartása után (30 vizsgával a táskámban), úgy fest, hogy a finn parlament is elgondolkozott a “három csapás” rendszerének sajátos bevezetésén. Nos, a hírek szerint ez nem olyan lesz, mint a francia, gyakorlatilag csapások nélkül, de a jogosultak által gyűjtött információk alapján az ISP-knek kellene értesítenie a feltehetőleg jogsértést elkövető internethasználókat. Ezzel együtt fontos, hogy a személyes adatokat nem tervezik kiadni a szerzői jogosultaknak. Ez ugye felveti a kérdést, hogy akkor most mit is fog az ISP levele tartalmazni, milyen szankcióval fenyeget a rendszer, mik az ISP kötelezettségei (minden esetben köteles kiküldeni a levelet?), a jogsértések abbahagyásának elmulasztása esetére kiszabható szankció híján ugye nem ér az egész semmit (bár szankcióval sem biztos), szankció esetén persze kérdés, milyenről van szó, van-e lehetőség panaszra stb. Sok-sok kérdés, mint az megszokott az ilyen helyzetekben.

A TorrentFreak ez irányú híre mellett természetesen gyorsan írok egy e-mailt finn szakembereknek, hátha ki tudnak segíteni konkrét információkkal, esetleg a törvényjavaslattal stb.

One thought on “És akkor Finnország is belép a sorba?”

  1. Dr. Mezei Péter, PhD says:

    Update#1: a mai napon kaptam finn kollégámtól az alábbi tájékoztatást. Ő is csak ennyit tud, de legalább másodkézből jön az infó, közvetlenül egy finn szerzői jogásztól. Íme a reakciója:

    "The government gave this proposal to the Parliament in the end of October and it is expected to come into force during spring 2011. The broadband operator would have to notify the potential infringer of copyright upon request from the copyright organsiations. There would be a specific form used for this purpose. Only the broadband operator could identify the user and keep this information to itself. This is thought to reduce the need for police investigations and court proceedings by reducing the number of illicit downloading activities."

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük