Tulajdonképpen mi is az, hogy…

„Nyilvánosság számára hozzáférhető tétel”? A TorrentFreak ugyanis közölt egy bejegyzést egy holland bírósági döntésről, melyben a bíróság megállapította a fenti jog megsértését egy olyan esetben, amikor az adott oldalon (FTD) nem történt semmilyen tárolás, se torrentek elérhetővé tétele, de még linkelés sem, csupán az oldal használói osztották meg egymással, hogy a Usenet hálózat merre lehet elérni különféle jogvédett tartalmakat. (Jelen esetben a felperes „Komt een vrouw bij de dokter” című filmjét.)

A TF bejegyzésében sajnos nem tette elérhetővé az ítéletet, így azt (persze holland nyelvtusás híján így is csak nem hiteles guglifordítóval) egyelőre nem tudom áttekinteni. A bejegyzés viszont tartalmaz egy olyan megjegyzést, miszerint a holland bíróság azért döntött úgy, ahogy, mert a nemrégen lezárult (sajnos általam nem tudósított, lévén nem ismertem az elejétől az ügyet) Usenet perben is az alperes ellen ítélt az angol fórum. Érdekes dolog lesz/lenne, ha kontinentális precedensrendszer alakulna ki P2P fronton.

Mondjuk ettől egyelőre nem tartok, lévén ez csak első fokú ítélet volt. Itt most inkább az a kérdés, hogy az alperes fog-e fellebbezni, bírja-e anyagiakkal, mivel – persze ez egyéni vélemény – ugyanis rendkívül visszásnak tartom a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétel jogának ilyen széles interpretációját. Azt sem tartom elképzelhetetlennek, hogy az ügy végső fokon még az uniós bíróságig is eljusson, ugyanis nem mindegy, hogy egy ilyen kardinális (internetre fazonírozott) jogot milyen tartalommal ruházunk fel…

Update #1: úgy tűnik, hogy az ESZERINT blogon is értekeztek a kérdésről. Fodor Klaudia bejegyzése itt olvasható.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük