Konzultáció az USA-ban az ACTA-ról

Kint tartózkodásom alatt megtapasztaltam, hogy nem csak nálunk, de itt is elég fontos vitatémát jelent a tervezett ACTA dokumentum. A washingtoni konferencián, illetve a múlt heti chicagói konferencián is elhangzottak vele kapcsolatos észrevételek. A Baltimore Law School egyik IP oktatója felhívta a figyelmemet egy számomra új, rendkívül hasznos weblapra, ami a szellemi alkotások jogával foglalkozik (elsősorban az Egyesült Államok kontextusában). Nos, ezen a lapon találtam egy érdekes összefoglalót egy május 26-ai konferenciáról, amit a Future of Music Coalition szervezett.

Anélkül, hogy mások szavaival élnék vissza (egyúttal mindenkit ösztönzök a bejegyzés elolvasására), álljon itt annyi, hogy a résztvevők közül nagyon sokan indokoltnak tartják az új egyezmény elfogadását, mivel ezzel be lehetne tömködni az internetes felhasználásokkal kapcsolatban a nemzetközi egyezményekből is eredő bizonytalanságokat. Volt persze olyan felszólaló, aki kiemelte, hogy a szerzői jog például a jogosultak és a társadalom közötti egyensúlyt lenne hivatott tükrözni, az ACTA csakis a jogosulti oldalt veszi pártfogásába. És volt olyan is, aki a tervezetből elsőre kimaradó fogyasztói jogok tiszteletben tartásának világos deklarálását javasolta (csatlakozok a felszólalóhoz).

Határozottan visszás (tartalmában) az alábbi megjegyzés, ami továbbra is híven tükrözi, hogy a nagy halaknak ezúttal nem érdekük túl sok kompromisszum kötése: „The [US] government had repeatedly denied Knowledge Ecology access to copies of ACTA drafts, despite requests through the Freedom of Information Act, on grounds of national security.” Hát, szép új világ.

De nem csigázom tovább az olvasót, irány a fenti link, és angol nyelvtudást előkaparva mindent közvetlenül (nem e blogon keresztül) megismerni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük