“Kiszivárgott” az ACTA szövege

Akár akarva, akár akaratlanul, de jelenleg (03.24-én, 15:08-kor) elérhető az ACTA “kiszivárgott” szövege a neten. Jelenleg itt érhető el. Arra komoly esélyt látok, hogy hamarosan lekerüljön, mint a legtöbb ilyen anyag, de ez már mellékes körülmény – most már forgalomban lesz az anyag.

Amint tehetem, közlök egy posztot a digitális szerzői jogi kérdéseket illetően.

A linkért ezer hála Daninak, aki mindig beelőz:-)

2 thoughts on ““Kiszivárgott” az ACTA szövege”

 1. Dani says:

  ez érdekes: Lessig azt írja ebben a Washington Post cikkben, hogy feltehetőleg alkotmányellenes elfogadási eljárást tervez a kormány, mivel a nemzetözi szerződéseket át kell nyomni a szenátuson, ezért nem így, hanem "sole executive agreement"-ként akarják elfogadni, amihez elég az elnök aláírása. (most, hogy informálódok erről a jogforrásról, nekem úgy ahogy van alkotmányellenesnek tűnik az, hogy ezt az elnök dönti el, de a szövetségi LB már kiállt az intézmény mellett)

  Ja és itt is avval védekeznek, hogy az ACTA nem változtatna az amerikai jogszabályokon, de ez nyilván nem igaz, érthetetlen, hogy miért nyilatkozza ezt mindenki. Ez lehet, hogy már összeesküvés-elmélet, de elképzelhető, hogy az ACTA elfogadása előtt akarják még módosítani a DMCA-t vagy új törvényt elfogadni?

  itt a cikk:
  http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2010/03/25/AR2010032502403.html

 2. Dr. Mezei Péter, PhD says:

  Ez egy érdekes dolog. Az amerikai alkotmányjog e szegmensével nem vagyok teljesen tisztában, de hasznos az információ. Abban tökéletesen egyetértünk, hogy az ACTA jelenlegi legnagyobb problémáját a nyilvánosnak (és ezen keresztül a társadalomhoz közel állónak, majdhogynem demokratikusnak) nem nevezhető jellege. Azt bátran állíthatom, hogy a mi kis generációnk egyik kardinális egyezményéről beszélhetünk majd.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.