Szemezgetés – MKM, 2010. február

A Média – Kábel – Műhold havi megjelenésű távközlési folyóirat nem kevés érdekességgel szolgálhat a web 2.0 vagy a fájlmegosztás iránt érdeklődők számára. A mai bejegyzésben a 2010. februári számból fogok három írást röviden bemutatni, hátha kedvet kapnak egyesek az elolvasásukra.

Az első írás Békés Sándor tollából a „Film 2.0 – a 21. század kihívása” címet viseli. Rendkívül érdekes gondolatokat vet fel a web 2.0 és a filmipar összefonódásairól. Így például a műveletlen önmagam innen szerzett tudomást arról, hogy jövőre kerül mozikba a Tron 2, aminek az első része még 1982-ben készült, és egy virtuális világot álmodott meg.

Dovalovszki András és csapata (az InCa cégtől) jegyzi a második anyagot, „Hová tűnt hálózatunk sávszélessége?” címmel. Ez a rövid jegyzet a második része (az első a 2009. december – 2010. januári közös számban került közlésre) a teljes cikknek. Ebben rendkívül érdekes adatokhoz juthatunk a torrentezők által generált adatforgalomról. (Két szolgáltató kerül terítékre, és míg az elsőnél elegendő a sávszélesség, a másodiknál kihasználják a fogyasztók a maximális kereteket. A cikk végül hasznos tanácsokat ad az ISP-knek a sávszélesség optimális kihasználásának megvalósítása céljából.

Végül a harmadik anyag egy interjú, amelyet Szakadát Istvánnal, a BME Szociológiai és Kommunikáció Tanszékének egyetemi docensével készítettek. Az interjú számomra (szubjektív módon) legérdekesebb része az utolsó kérdés, amely ugyancsak a web 2.0 jelenségére tér ki.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük