InCa Szakmai napok 2010

A mai napon, fél 11-es kezdéssel egy rendkívül érdekes konferencia vendége voltam, elsősorban mint előadó, másodsorban, mint szájtátva figyelő hallgató. Az „Új technológiák – új kihívások” címet viselő konferencia keretében a szegedi, központú, de országos szintű érdekeltségekkel rendelkező InCa IT cég üzletfeleinek, és egyéb partnereinek tartott egy rendkívül színvonalas szakmai napot. Ennek keretében volt szerencsém egy előadást tartani az internetszolgáltatókra az online kalózkodással, illetve IPTV szolgáltatással kapcsolatosan leselkedő jogi kihívásokról. Az előadásom jogász szemmel nézve érdekesnek mondható, persze több mint 70 IT szakemberből más hatást válthat ki, és persze belőlem is. Mindezek ellenére szerintem jól sikerült az előadásom. (Elvileg és gyakorlatilag is készült videófelvétel az eseményről – amint van linkem, közlöm.)

A szakmai napon ezen felül viszont csak információs technológiai előadásokat lehetett hallani, úgyhogy nem kevés esetben ültem ott alulképzett ismeretekkel, és próbáltam dekódolni az elhangzott titkos kifejezéseket, illetve mondatokat, mint például „IGMPv3/MLDv2″, vagy „Moduláris-CMTS EQAM eszköz„, vagy „az uBR7225VXR bővíthető 16DSx16US kapacitásra”, vagy „4 összefogott és 2 primary PS MAC Domainenként”, végül „a DOCSIS 3.0 idéntől rendelhető a kisebb vasakba, a 7225-ösbe és a 7246-osba”. Több előadás is foglalkozott egyébként az EURODOCSIS 3.0 és az FTTx/FTTH (Fiber-to-the-home) technológiákkal, amelyek a jövőben lényegesen nagyobb (akár 100MB-es sávszélességet is biztosíthatnak az átlag fogyasztónak. Egy másik előadás keretében az is elhangzott, és ez már engem is érinthet, hogy 2013-2025-re (de messze van a vége…) a P2P alkalmazásokat abszolút mennyiségi értelemben felül fogják múlni a videokommunikációs technológiák.

És a végére még egy konferencia humor. Előadásom után (amelyet egyébként a moderátor „nagyon kellemes orgánumom” folytán kifejezetten érdekesnek talált – mik vannak), ahol az online kalózkodásról is említést tettem, visszatérve helyemre, az alábbi monológot csíptem el a mögöttem ülőktől: „Mindig is másoltak kazettákat. Te vettél például Depeche Mode kazettát valaha is? És hogy a kollégiumi bizniszedről ne is beszéljünk.” Szóval potenciális kalózok ültek mögöttem. (Persze jelzem, valószínűleg bármit is tettek, már elévült…)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük