Csak hogy kellemesen induljon a hét

Minap kaptam egy kedves linket egyik cimborámtól, Andytől. A link alatt Cory Doctorow, kanadai blogger egyik aranyos bejegyzése olvasható a kalóz módszerekkel és a jogszerűen beszerzett DVD-k megtekintésével kapcsolatos problémákról. A cikkben található ábra (nagyban itt), melyet kicsiben mellékelek a poszthoz, kellő irónia mellett ábrázolja, hogy a jogszerű DVD megtekintésekor mit kell „átélnie” egy amerikai fogyasztónak. Szerencse, hogy hazánkban azért nem az összes DVD működik ilyen rendszerben.

Hogy egy kicsit komolyabb hír is legyen, gyorsan el is kezdtem olvasgatni a honlapját a fenti úrnak, és egy nagyon érdekes bejegyzést találtam a kidolgozás alatt álló új nemzetközi egyezmény(tervezetről), amit röviden ACTA névvel illetnek. Mivel az egyezmény előkészítése szinte teljes titokban történik, hosszú ideje komoly találgatások folynak, mennyire fog fájni ez a fogyasztóknak. (Akit érdekel a téma, az az EDRI honlapján tájékozódhat erről részletesen.) Doctorow bejegyzése is rendkívül tanulságos.

Update: Az Index 2010. február 23-án közölt le egy cikket épp az ACTA-ról. Ezt is érdemes olvasni. Akárcsak a ComputerWorld hasonló témájú bejegyzését, amit az Index is használt. Véleményem szerint az Index írása néhány ponton hibás gondolatokat is tartalmaz. Így, hogy továbbra is maradjunk Doctorow-nál, én nem érzem jó analógiának a fénymásolós gondolatát. Annak a rendezése mind az európai országokban a jogdíjszisztéma bevezetésével, mind az Egyesült Államokban a Copyright Clearance Center működtetésével tisztázott. (Nem kizárt persze a jogsértés, mint ahogy azt szegedi egyetemi körökben jól ismerjük, és az USA-ban is rendre publikálnak döntéseket fénymásolós jogesetekről).

A másik, amin sokat kellene gondolkodni, az a vége felé olvasható: „ráadásul a netkapcsolat megszakítása, mint büntetés ellenkezik az internethez való szabad hozzáférés, mint alapjog elvével is, amit Finnországban például tavaly ősszel rögzítettek törvényben.” Ennek az a problémája, hogy Finnországgal ellentétben más országról még nem hallottam, aki ezt külön elismerné, és még jelenleg is nagy a vita, hogy egyáltalán alapjog-e a netezés? Én egyértelműen az információhoz jutás széles szabadsága mellett állok ki (amivel viszont nem állítom, hogy alapjog kellene, hogy legyen a net), de alkotmányos rögzítés, alkotmánybírósági értelmezés, esetleg – ahol ez elég – eseti bírósági döntés híján egyelőre ez a kijelentés még nem helytálló.

2 thoughts on “Csak hogy kellemesen induljon a hét”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük