Nyitóbejegyzés

Amikor 1710. április 10-ei hatálybalépéssel fogadták el 1709-ben a Stuart Anna nevével fémjelzett első szerzői jogi törvényt Angliában, valószínűleg akaratlanul, de nagy segítséget nyújtottak a brit jogalkotók abban, hogy a szerzői joggal kapcsolatos alábbi blogot egy „aktualitásra”, vagyis a Statute of Anne 300. évfordulójához kötve indíthassam meg. (Még épp időben, tehát 2009-ben, de már inkább átnyúlva 2010-re.)

Az összehasonlító szerzői jog oktatójaként és „némi” szabadidő birtokában elérkezettnek láttam az időt arra, hogy beindítsam a saját blogomat. A nyitóbejegyzést nem szeretném hosszúra nyújtani, csupán a legfontosabb tudnivalóknak és célkitűzéseknek kell itt állniuk.

Az elmúlt évek során a digitális technológiáknak a szerzői jogra, ezen keresztül a (digitális) kultúrára gyakorolt hatásait kutatta részletesen, doktori értekezésemben pedig két speciális technológiára helyeztem a hangsúlyt. Ezek a digitális samplingelés, illetve a fájlcserélés voltak, s ezek a felhasználások igen gyakran fel fognak majd tűnni a későbbiekben. Ezen felül kiemelt figyelmet fogok szentelni a Web 2.0 jelenségének, valamint nyomon fogom követni, hogy miként alakulnak a digitális archiválással kapcsolatos események 2010-ben, és azután is.

Mindezek fényében az első hetek a fenti témák rövid, velős bemutatásával fognak telni, illetve már most megkezdem olyan aktuális információk feltöltését, illetve kommentálását, amelyek kiemelkedő figyelemre tarthatnak számot. 2010 során több ízben is külföldi híradásokkal fogom bővíteni az oldalt, a nyáron ugyanis az Egyesült Államokban fogok „haknizni”, tanítani fogok Baltimore (MD), Toledo és Cleveland (OH) városaiban, előreláthatólag novemberben pedig kanadai tanulmányútra indulok (hát ebből nem lett semmi). Sőt azóta biztos, hogy 2010. májusának végén Chicago-ban (IL) adok elő a Law and Society éves konferenciáján.

Fontosnak tartom persze már most kiemelni, hogy ez a blog nem tudományos igényességgel készül. Blogként nem is lehet ez a célja. Az egyes bejegyzések leginkább az olvasók tájékoztatását, napra készen tartását célozza, illetve segít gyorsan és egyszerűen eligazodni néhány (igencsak szubjektíven választott) témakör világszintű eseményeiben, az azokkal kapcsolatos jogirodalom alakulásában és bírósági gyakorlatában. Tudományos véleményemről publikációmból és előadásaimból értesülhet az érdeklődő. És persze ha valakinek bármelyik témakör, illetve bejegyzés felkeltette az érdeklődését, kommenteljen, és indítson be egy kis párbeszédet, vagy járjon maga is utána részleteknek!
Minden észrevételt, hasznos megjegyzést és linket örömmel fogadok! Az első kommentelő szóbeli dicséretre számíthat.🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük